Επιμένει η Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο

0
51

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο “χωρίς συμβιβασμούς”, δήλωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας μετά από συνάντηση την Τρίτη.

Όπως τονίζει τα συμφέροντα αυτά θα προστατευθούν σε θάλασσα και αέρα.

Το συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να παρέχει “στρατιωτικές συμβουλές στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “στρατιωτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται από τη χώρα μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας σε ολόκληρη τη χώρα διατηρώντας την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η διεθνής κοινότητα είναι ενάντια στους σκοτεινούς σχηματισμούς που καταλαμβάνουν τη βούληση του Λιβυκού λαού”.

Διπλωματικό μπαράζ από την Ελλάδα

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Αυτό τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά. Ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία.

Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6.

Πηγή: madata.gr