Επίσημα υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών ο Τζο Μπάιντεν

0
69

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε και τυπικά χθες, Τρίτη (το πρωί σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας), ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ και θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Έπειτα από μια ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας ήταν δεδομένο, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συνέδριο των Δημοκρατικών επέλεξε τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος σήμανε την κορύφωση της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου των Δημοκρατικών, που τυπικά διεξάγεται στο Μιλγουόκι, αλλά στην πράξη γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου», ήταν `η αντίδραση του Μπάιντεν μέσω βιντεοσύνδεσης.

Με λιγότερες από 80 ημέρες να υπολείπονται για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πολλοί φοβούνται ότι ο Μπάιντεν ίσως να μην κάνει τίποτα παραπάνω – και μάλιστα για λόγους που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του έχουν κάθε λόγο να νιώθουν αισιόδοξοι. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν έχει αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα σε σχεδόν κάθε κρίσιμη πολιτεία που ο Τραμπ κέρδισε με ελάχιστη διαφορά το 2016, καθώς η δημοτικότητα των Ρεπουμπλικάνων κατακρημνίζεται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία μοιάζει εφικτός στόχος οι Δημοκρατικοί να ξαναπάρουν τη Γερουσία – και τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.

Κι όμως, συνεντεύξεις του πρακτορείου Reuters με στελέχη των Δημοκρατικών, ακτιβιστές και ψηφοφόρους αποκαλύπτουν βαθιές ανησυχίες ότι ο Τραμπ θα καταστήσει όσο τον δυνατόν πιο δύσκολη την εκλογική διαδικασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, δεν θα δεχτεί το αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος του. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την Παρασκευή, γράφοντας στο Twitter ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ενδιαφέρεται περισσότερο για την καταστολή των εκλογών παρά για την καταστολή του ιού». Και 8 στους 19 Δημοκρατικούς ανησυχούν για πιθανή παρεμπόδιση των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στα τέλη Ιουλίου.

Ο Τραμπ καταφέρεται εναντίον της επιστολικής ψήφου εδώ και μήνες, ισχυριζόμενος, χωρίς στοιχεία, ότι θα οδηγήσει σε νοθεία, και την Πέμπτη ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν δέχεται το αίτημα των Δημοκρατικών για επιπλέον χρηματοδότηση των ταχυδρομείων λόγω των αντιρρήσεών του για την επιστολική ψήφο.

Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί «ελεύθερες και τίμιες εκλογές», προσθέτοντας πως οι Δημοκρατικοί είναι αυτοί που προκαλούν «χάος και την πολύ σημαντική πιθανότητα νοθείας», με την προσπάθειά τους να διευρύνουν την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και ομάδες για τα εκλογικά δικαιώματα δηλώνουν ότι η επιστολική ψήφος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ψηφοφόρων από τον κορονοϊό, και ότι η αποτυχία να εξασφαλιστεί αυτή η δυνατότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα απομακρύνει από τις κάλπες εκατομμύρια Αμερικανούς, ιδιαίτερα τα φτωχότερα στρώματα και τους Αφροαμερικανούς που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών.

Κάποιοι δηλώνουν ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Φοβούνται ότι αυξανόμενα κρούσματα της Covid-19 θα μπορούσαν να κρατήσουν τους ψηφοφόρους μακριά από τα εκλογικά κέντρα, ειδικά αν θεωρούν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόκειται να κερδίσει με διαφορά.

«Αν ο Μπάιντεν προηγείται κατά 10 μονάδες, πόσο πιθανό είναι να διακινδυνεύσει κανείς τη ζωή του για να τον ψηφίσει;» αναρωτιέται ο Στέφαν Σμιθ, στρατηγικός σχεδιαστής στην προεκλογική εκστρατεία του Πιτ Μπούτιτζεζ.

Την ίδια χρονική περίοδο το 2016 η τότε υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, είχε προβάδισμα περίπου πέντε μονάδων σε αρκετές δημοσκοπήσεις και όμως έχασε τις εκλογές τρεις μήνες αργότερα, κατά ένα μέρος λόγω της πρώτης αύξησης της αποχής των Αφροαμερικανών από τις εκλογές εδώ και 20 χρόνια.

Τι σημαίνει το προβάδισμα του Αυγούστου

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί ανησυχούν για την πιθανή παρεμπόδιση των ψηφοφόρων, αλλά θεωρούν ταυτόχρονα ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να κάνει ξεκάθαρο το μήνυμά του.

Ένας μεγάλος φόβος των Δημοκρατικών είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία εστιάζει προς το παρόν υπερβολικά στη διαχείριση της πανδημίας από τον Τραμπ. Αυτή η προσέγγιση έχει προς το παρόν αποδειχθεί ευνοϊκή για τον Μπάιντεν, αλλά τον αφήνει επίσης έκθετο σε μια ξαφνική αλλαγή της πορείας της χώρας, όπως αν, για παράδειγμα, η οικονομία παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές, ή αν υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να παραμείνει η χώρα σε απελπιστική κατάσταση έως τις εκλογές. «Ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να δει συνεχιζόμενη ανάκαμψη, αλλά ο Τζο Μπάιντεν την φοβάται», είπε.

Ο Μπάιντεν έχει κρατήσει πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στο άνοιγμα της οικονομίας και έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να ακολουθούνται οι οδηγίες των ειδικών για τη δημόσια υγεία.

Θα δεχθεί το χρίσμα διαδικτυακά από το σπίτι του στην πολιτεία του Ντελαγουέαρ, ενώ ο Τραμπ σκοπεύει να επισκεφτεί αυτή την εβδομάδα τη Μινεσότα, το Ουισκόνσιν, την Αριζόνα και την Πενσιλβανία.

Οι προσπάθειες της εκστρατείας του Μπάιντεν για να κερδίσει νέους ψηφοφόρους διενεργούνται επίσης κυρίως διαδικτυακά, ενώ η εκστρατεία του Τραμπ, αντιθέτως, δηλώνει ότι χτυπάει την πόρτα ενός εκατομμυρίου σπιτιών κάθε εβδομάδα.

Το ποια προσέγγιση είναι πιο σωστή θα φανεί την ημέρα των εκλογών. Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι το προβάδισμα 10 μονάδων τον Αύγουστο δεν εξασφαλίζει νίκη τον Νοέμβριο.

Πηγή: madata.gr