Επιστήμονες εντόπισαν τρεις μεταλλάξεις του Covid19- Τα δεδομένα

0
114

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται ότι μεταλλάσσεται ο COVID-19. Αυτό επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που χαρτογράφησαν το γενετικό ιστορικό της λοίμωξης, στο χρονικό διάστημα από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 4 Μαρτίου, και ανακάλυψαν τρεις διαφορετικές, αλλά στενά συνδεδεμένες παραλλαγές του ιού.

«Ο ιός πάντα μεταλλάσσεται. Από τη φύση του. Ο ιός μεταλλάσσεται αρκετά γρήγορα και αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας προσαρμογής του στο νέο του ξενιστή», τόνισε η Έλοντι Γκέντιν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης .

Ο αρχικός τύπος Α’, είναι ο πλησιέστερος σε εκείνον που βρίσκεται στις νυχτερίδες και τους παγκολίνους.

Ο τύπος Β’, που προέρχεται από τον Α, είναι ο πιο διαδεδομένος στην Γουχάν και ο τύπος Γ΄,  παιδί του Β’, που εξαπλώθηκε κυρίως στην Ευρώπη.

Οι διαφορές είναι ελάχιστες και κανένα από τα στελέχη του ιού δεν είναι πιο θανατηφόρο από το άλλο. Κανένας από τους τρεις τύπους δεν είναι πιο φονικός από τους άλλους απαντά το Κέμπριτζ.

«Ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί. Αυτό κάνουν οι ιοί. Όλοι τους. Όμως το πιο σημαντικό ερώτημα είναι το αν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους» τόνισε ο Δρ. Μαξ Γκομέζ.

Η ανάλυση των στελεχών αποκάλυψε ότι ο αρχικός τύπος Α΄ δεν ήταν ο πιο συνηθισμένος στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία. Η χώρα κυρίως προσβλήθηκε από τον τύπο Β΄ από την παραμονή των Χριστουγέννων και έπειτα, ενώ Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη ήρθαν αντιμέτωπες με τον τρίτο τύπο του κορονοϊού.

«Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Αλλάζει λίγο. Και τα στελέχη, καθώς περνάει από χώρα σε χώρα, από την Κίνα στην Ιταλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να αλλάζουν από αυτά που βλέπουμε να κυριαρχούν σε άλλες χώρες», σημείωσε ο Δρ. Φρανκ Έσπερ, καθηγητής λοιμωδών νόσων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Κλίβελαντ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο τύπος Α΄είναι πιο διαδεδομένος σε Ισπανία και Αυστραλία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ιός μεταφέρθηκε μέσω των δυτικών της ακτών.

Τα ¾ των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχουν από κορονοϊό τύπου Β’ δηλώνουν οι ερευνητές ,όπως και η πλειοψηφία σε Γαλλία, Γερμανία, κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Η Ιταλία κυρίως νοσεί από τον κορονοϊό τύπου Γ΄, που μεταφέρθηκε από την Σιγκαπούρη.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα πιστεύει ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα από τη Γερμανία στις 27 Δεκεμβρίου.

Οι ερευνητές, τοποθετούν την πρώτη μόλυνση από κορονοϊό στο διάστημα ανάμεσα στα μέσα του Σεπτεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, ενώ ελπίζουν ότι οι μελέτη εκατοντάδων περισσότερων γονιδίων θα μπορέσει να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του φονικού ιού.

Πηγή:ΕΡΤ

Πηγή: madata.gr