Επιστολή Κομισιόν σε Σταϊκούρα: Στοχευμένα, προσωρινά και με μέτρο τα μέτρα στήριξης

0
23

Επιστολές προς τους υπουργούς Οικονομικών  της ευρωζώνης ενόψει των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2021 από τα κράτη-μέλη, απέστειλε η Κομισιόν.

Στην επιστολή που  έλαβε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράφεται από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπος οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι γίνεται αναφορά στα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση, με την Κομισιόν να επισημαίνει πως πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και να επανεξετάζονται σε τακτική βάση.

Σε ό,τι αφορά τη ρήτρα διαφυγής (δημοσιονομική ευελιξία) αναφέρεται πως ισχύει και το 2021, ωστόσο αναμένεται να επανεκτιμηθεί την άνοιξη του 2021 με βάση τις επικαιροποιημένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις.

Επίσης στην επιστολή σημειώνεται πως θα γίνουν δύο αποτιμήσεις της δημοσιονομικής πορείας της χώρας μέσα στο 2020.

Για τα μέτρα στήριξης, γίνεται αποδεκτό πως υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν και το 2021, αλλά με περιορισμούς, καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που σχεδιάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και η επιστροφή στους δημοσιονομικούς στόχους μετά το τέλος της κρίσης.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει ειδική έμφαση στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν και θα σχεδιαστούν. Αναφορικά με το κατά πόσο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, στηρίζουν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα των οικονομιών, αλλά και για το κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τη τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

topontiki

Πηγή: madata.gr