Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 50% κούρεμα για τους τρεις πρώτους κύκλους

0
37

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιστρέφει μέρος των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Κόντρα. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «την κατάλληλη στιγμή θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Αναδρομικό “κούρεμα” πληρωμών για τα κρατικά δάνεια που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά το πράσινο φως από τη Κομισιόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κώστα Αντωνάκο, εξετάζεται η διαγραφή του 50% από τους τρείς πρώτους κύκλους επιστρεπτέας που έλαβαν περίπου 150.000 επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το σύνολο των δανείων ανέρχεται στα 3,4δισ €. Αυτό συνεπάγεται ότι τυχόν κούρεμα θα διατηρήσει 1,7 δισ. στα ταμεία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα έρχεται επέκταση των ειδικών επιδομάτων και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει «κούρεμα» για πάνω από 145.000 επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οι επιχειρήσεις αυτές θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος μόνο το 50% του ποσού που έλαβαν.

Ωστόσο, το «κούρεμα» αυτό θα γίνει με μια σειρά από προϋποθέσεις και κριτήρια εκτός από τη μείωση του τζίρου, όπως η ρευστότητα, η απασχόληση και το αν η επιχείρηση στεγάζεται σε ιδιόκτητο ή νοικιασμένο ακίνητο.

Σημειώνεται ότι ήδη ισχύει η έκπτωση 30% ή 40%, για όσες επιχειρήσεις έχουν διατηρήσει τον αριθμό των απασχολουμένων, αλλά και για όσες παρουσιάζουν σημαντική πτώση του τζίρου. Ομως με το νέο σχέδιο, το ποσό της έκπτωσης θα διευρυνθεί στο 50%.

Υπενθυμίζεται ότι τα «κρατικά δάνεια» έχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, 0,83%.

Πηγή: madata.gr