Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Τέλος Απριλίου οι πληρωμές

0
23

Ανάπτυξη 4,2% βλέπει για το 2021 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων από τον Μάιο.

Ο κ. Σταϊκούρας προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι και από το ταμείο ανάκαμψης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, εντός του έτους  αναμένονται 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται σχέδια τόσο με βάση το βασικό σενάριο, όσο και με βάση τα δυσμενή σενάρια, ενώ υπογράμμισε πως «η οικονομία θα πρέπει να έχει τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία όσο είναι εφικτό».

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, είπε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος και τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είπε πως «λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών», με στόχο την ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας.

Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου. Όπως είπε, οι αιτήσεις μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 200.000, εκτιμώντας ότι πιθανόν να ξεπεράσουν και τις 300.000. Υπενθυμίζεται ότι η διορία για τις αιτήσεις είναι έως τις 19 Απριλίου.

Αναφορικά με την παράταση και την προστασία της πρώτης κατοικίας, είπε πως οι οφειλέτες θα μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους.

Παράλληλα, σημείωσε πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά υπάρχει ένα απόλυτο πλαίσιο και πρόσθεσε ότι πλειστηριασμοί στους στρατηγικούς κακοκπληρωτές πρέπει να γίνονται.

Επιπλέον 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Κατά 3 δισ. ευρώ αυξάνεται ο «λογαριασμός» των μέτρων στήριξης το 2021.

Έτσι το κόστος του κρατικού προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης συνολικά ανεβαίνει για εφέτος, από 7,5 δισ. αρχικά σε σχεδόν 16 δισ. ευρώ.

Μαζί με τα περίπου 24 δισ. ευρώ, που διατέθηκαν το 2020, το κόστος της πανδημίας για μέτρα στήριξης αγγίζει πλέον τα 40 δισ. ευρώ.

Πηγή: madata.gr