Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ανάσα στις επιχειρήσεις με 4ο και 5ο γύρο

0
37

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή αποτελεί βασικό “όπλο” για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που πλήττει σφοδρά και την ελληνική οικονομία.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή αναφέρθηκε, επισταμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου πακέτου μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων. Μέσω του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, εκτιμάται ότι τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Επίσης, το πρόγραμμα Επιστρεπτέα Προκαταβολή ενισχύεται με τους κύκλους 4 και 5 για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα (ειδικά σε αυτούς τους κύκλους, το 50% των ποσών είναι μη επιστρεπτέο).

Παράλληλα, η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους) έχει ως εξής:

* Μέσω της “επιστρεπτέας προκαταβολής 4” θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και μέσω της “επιστρεπτέας προκαταβολής 5” επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.

* Το κόστος για τη χρονική επέκταση των επιδομάτων ανεργίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

* Το κόστος για τις αναστολές εργασίας εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.

* Από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων και τις ρυθμίσεις, υπολογίζεται ένα κόστος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Όπως, δε, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα επανάληψης και άλλες φορές των σημερινών μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr