Επίτροπος Μπρετόν: Υπερ χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του Covid-19 μετά τις επικρίσεις του ΠΟΥ

0
138

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, αρμόδιος για τον συντονισμό της προμήθειας εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ, απέρριψε σήμερα την κριτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χορήγηση μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης εμβολίων κατά του Covid-19 σε πλούσιες χώρες, την ώρα που φτωχές χώρες εξακολουθούν να περιμένουν τις πρώτες δόσεις εμβολίων.

Οι 300 έως 350 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που απαιτούνται για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν μόνο έναν μήνα ευρωπαϊκής παραγωγής, εξήγησε.
«Αυτό σημαίνει ένα μήνα παραγωγής. Για τόσο χρόνο μιλάμε», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Καταλαβαίνω το μήνυμα, αλλά τα στοιχεία δεν το υποστηρίζουν στο μέτρο που πρόκειται να παράγουμε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ 500 έως 600 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ κατήγγειλε στις 18 Αυγούστου τη βιασύνη πλούσιων χωρών για χορήγηση στους πολίτες τους μιας τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν την ανάγκη για κάτι τέτοιο σε αυτό το στάδιο. 

Η χορήγηση μιας τρίτης δόσης ισοδυναμεί με το να «μοιράζουμε επιπλέον σωσίβια σε άτομα που έχουν ήδη σωσίβια ενώ αφήνουμε άλλους ανθρώπους να πνιγούν», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ

Ο Τιερί Μπρετόν τόνισε σήμερα ότι οι αναμνηστικές δόσεις έπρεπε να χορηγηθούν το νωρίτερο έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό για να είναι αποτελεσματικές και υπενθύμισε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις θα διανεμηθούν σε χώρες που έχουν ανάγκη, ειδικά στην Αφρική.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμη δώσει σύσταση για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου, αλλά ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι αναμένει ότι αυτή η πρακτική θα γίνει ευρέως διαδεδομένη καθώς τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν αναμνηστικές δόσεις.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr