ΕΣΗΕΑ: Διαγραφή προέδρου και στελεχών της ΕΡΤ για την υπόθεση του ανταποκριτή φάντασμα στη Μόσχα

0
90

Ποινές διαγραφής από δύο έως έξι μήνες επέβαλε το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ σε επιτελικά στελέχη της κρατικής ΕΡΤ για την υπόθεση του ανταποκριτή στη Μόσχα, ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, από όπου και έκανε… ανταποκρίσεις.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr το πειθαρχικό συμβούλιο στη συνεδρίαση του και αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε από εξηγήσεις των εμπλεκόμενων, διαπίστωσε ότι υπήρξε «παραπλάνηση κοινού» αλλά και «διαστρέβλωση, απόκρυψη, αλλοίωση ή πλαστογράφηση πραγματικών περιστατικών», κατά τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Με λίγα λόγια το πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ διαπίστωσε αντιδεοντολογική συμπεριφορά δημοσιογράφων-μελών της.

Για τους λόγους αυτούς, που προέκυψαν κατά την εξέταση της υπόθεσης του δημοσιογράφου Αχιλλέα Πατσούκα, τότε ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα, ο οποίος φαίνεται ότι σε γνώση κάποιων στο Ραδιομέγαρο, βρισκόταν στην Αθήνα και έκανε από το σπίτι του ανταποκρίσεις σα να ήταν στη ρωσική πρωτεύουσα, το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επέβαλε διαγραφή έξι μηνών σε κάθε ένα από τα μέλη της, Φώτη Καφαράκη, γενικό διευθυντή Ειδήσεων- Ενημέρωσης και Γιάννη Τρουπή, διευθυντή Ειδήσεων και Ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Διαγραφή δύο μηνών επιβλήθηκε στην προϊσταμένη του τμήματος Εξωτερικών Ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου.

Το ΠΣ της ΕΣΗΕΑ, επέβαλε την ποινή της διαγραφής τριών μηνών από τα μητρώα της, του επίσης δημοσιογράφου, Κωνσταντίνου Ζούλα, προέδρου της κρατικής εταιρείας.

Στον Αχιλλέα Πατσούκα δεν επιβλήθηκε ποινή διότι δεν είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών σε πρόσφατη ανακοίνωση το ΔΣ της μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Αχιλλέας Πατσούκας δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες του από τα αρμόδια Πειθαρχικά Όργανα. Όμως, εστάλησαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι καταγγελίες που έχουν φθάσει στην Ένωση».

Η υπόθεση Πατσούκα- σκανδαλώδης κατά δημοσιογραφικούς κύκλους- αποκαλύφθηκε περίπου 15 ημέρες έπειτα από ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά από ανάρτηση του ανταποκριτή του MEGA στη Μόσχα, Δημήτρη Λιάτσου και καταγγελία της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Στην ΕΡΤ γνώριζαν
Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, σε διάστημα 15 μηνών από την πρόσληψή του στην ΕΡΤ δεν είχε μεταδώσει καμία ανταπόκριση από τη Μόσχα, ενώ η απουσία του έγινε αντιληπτή από την ελληνική πρεσβεία και από το υπουργείο Εξωτερικών. Η ΕΡΤ υποστήριξε ότι είχε προβλήματα υγείας.

Ο Αχιλλέας Πατσούκας, αν και δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, κλήθηκε και παρείχε εξηγήσεις στο πειθαρχικό συμβούλιο της.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση κατέθεσε ότι είχε κάνει σαφές στη διοίκηση της ΕΡΤ ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη βίζα του και ότι μπορεί να μην κατάφερνε να ταξιδέψει στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές. Αναφέρεται από τους ίδιους κύκλους ότι  ο δημοσιογράφος είπε στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ πως  τον περασμένο Ιανουάριο είχε υποβάλει προφορικώς τη παραίτηση του στον Κωνσταντίνο Ζούλα και ότι όταν η Ρωσία εισέβαλε τελικά στην Ουκρανία, εκείνος έκανε χρήση αναρρωτικής άδειας, κάτι που γνώριζαν οι επιτελικοί της ΕΡΤ. Όμως στα δελτία ειδήσεων  έβγαζαν κανονικά στον αέρα σε «απευθείας σύνδεση» τον δημοσιογράφο.

Πηγή: madata.gr