Εξαδάκτυλος: Θα κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα

0
51

Η αρνητική επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί, λόγω κυρίως των μεταλλάξεων του κορωνοϊού απομακρύνει το ενδεχόμενο να υπάρξει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις 16 Μαρτίου.

Οι ειδικοί θεωρούν απίθανο, στις οκτώ ημέρες που απομένουν έως την Καθαρά Δευτέρα, να μειωθούν σε σημαντικό αριθμό τα κρούσματα.

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, ο χρόνος για την αποσυμφόρηση της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται, θα είναι αρκετά μεγαλύτερος. Ωστόσο, κλειδί για το άνοιγμα της αγοράς θα αποτελέσει πορεία της πανδημίας και λιγότερο η κατάσταση που θα επικρατεί στο σύστημα υγείας.

Πολλά θα κριθούν την ερχόμενη Παρασκευή στην συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, στην οποία θα αποφασιστεί η τελική εισήγηση προς το Μαξίμου.

Στη κυβέρνηση, που κινείται από την πρώτη στιγμή με βάση τις προτάσεις των λοιμωξιολόγων, εκείνο που τονίζουν είναι πως το άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να είναι αυτή την φορά οριστικό και να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα.

Παράλληλα υπάρχει η αισιοδοξία πως με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες που θα υπάρχουν, καθώς έχουμε μπει στην άνοιξη, αλλά και με τους εμβολιασμούς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η κατάσταση θα εξομαλύνεται.

“Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια”, τόνισε στο Mega ο καθηγητής Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

Πιο κοντά η 20η Μαρτίου

Στην περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη τα επόμενα 24ωρα τότε το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι τα καταστήματα να ανοίξουν το επόμενο Σάββατο 20 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα σενάριο που εξετάζεται, τόσο στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για τους πολίτες που έχουν κουραστεί από τα συνεχή lockdown. Δηλαδή αντί για την Τρίτη, που ήταν να ανοίξει το λιανεμπόριο, να σηκώσει ρολά στο τέλος της εβδομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση τα καταστήματα θα ανοίξουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρξει, καθώς στην περίπτωση που συνεχιστούν να καταγράφονται πάνω από 2.000 κρούσματα την ημέρα, τότε όλοι οι σχεδιασμοί θα ανατραπούν. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται σταδιακά. Οι αλλαγές που έγιναν στον κωδικό “6” μείωσαν σημαντικά την άσκοπη κινητικότητα, κάτι που φάνηκε στα νότια προάστια, όπου παρά τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, οι παραλίες ήταν άδειες σε σχέση με τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα.

Με φυσική παρουσία στα καταστήματα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει στο Μαξίμου, και με την σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων, οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται με την φυσική παρουσία των καταναλωτών. Ειδικοί εκτιμούν πως η διασπορά του κορονοϊού δεν γίνεται εντός των μαγαζιών που τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά έξω από αυτά λόγω της συγχρωτισμού που δημιουργείται. Γι’ αυτό τον λόγο η ώρα για αγορές στα εμπορικά καταστήματα αυξήθηκε από τις δύο στις τρεις ώρες, ενώ για μην υπάρξει κατάχρηση στα μηνύματα δημιουργήθηκε νέος πενταψήφιος αριθμός 13032.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει “κόφτης” όσον αφορά τον αριθμό των sms που θα μπορούν να στείλουν οι πολίτες, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να βρεθεί τρόπος, ώστε οι καταναλωτές να μην μπορούν να κάνουν μεγάλες αποστάσεις για τα ψώνια τους στα μαγαζιά. Δηλαδή ένας που μένει στην Κηφισιά να μην μπορεί να κατέβει στην αγορά της Γλυφάδας και αντίστροφα.

“Το πρόβλημα που υπάρχει είναι στους εμπορικούς δρόμους στις ώρες αιχμής που δημιουργείται συγχρωτισμός. Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα”, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αυστηρότερα αναμένεται να είναι και τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και καταναλωτών, καθώς πιθανότατα θα είναι απαραίτητη η διπλή μάσκα, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, όταν οι ειδικοί ανάψουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων.

Επιφυλάξεις για τα σχολεία

Σε αντίθεση με τη λειτουργία του λιανεμπορίου, οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί για το ταυτόχρονο άνοιγμα και των σχολείων. Η αιτία είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών και καθηγητών που συγκεντρώνονται σε ένα χώρο για αρκετές ώρες, ενώ παράλληλα αυξάνεται η κινητικότητα έξω από τα σχολεία κατά την έναρξη και την λήξη των μαθημάτων.

Η κυβέρνηση επιθυμεί και οι δυο τομείς να ανοίξουν την ίδια μέρα, αλλά με την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Οι ειδικοί επιθυμούν η άρση των περιοριστικών μέτρων να γίνει σταδιακά. Η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και να ακολουθήσει η εκπαίδευση, ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος πισωγυρισματος.

http://www.topontiki.gr

Πηγή: madata.gr