Φαβορί για την προεδρία του Eurogroup η Καλβίνo

0
83

Η εκλογή νέου προέδρου του Εurogroup είναι το βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Τρεις οι υποψηφιότητες – Φαβορί μέχρι στιγμής η ισπανίδα Νάντια Καλβίνο.

Η εκλογή νέου προέδρου του Εurogroup είναι το βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα. Υποψηφιότητα για τη θέση έχουν υποβάλει τρεις εν ενεργεία υπουργοί Οικονομικών κρατών-μελών: της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο, της Ιρλανδίας Πάσκαλ Ντόνοχιου και του Λουξεμβούργου Πολ Γκραμένια. Η ψηφοφορία είναι μυστική και πρόεδρος θα εκλεγεί το πρόσωπο που θα αποσπάσει την υποστήριξη τουλάχιστον 10 εκ των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

Αν και ποτέ σε μια μυστική ψηφοφορία δεν μπορούν να αποκλειστούν εκπλήξεις, φαίνεται ότι φαβορί είναι η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο, η οποία εάν εκλεγεί θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Εurogroup. Η κ. Καλβίνο τεχνοκρατικά είναι απολύτως επαρκής αφού έχει διατελέσει επί σειρά ετών υπάλληλος της Κομισιόν σε διευθυντικές θέσεις σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία, όπως ο ανταγωνισμός, ο προϋπολογισμός και τα χρηματοπιστωτικά. Η πολιτική της εμπειρία ξεκίνησε το 2018, όταν τοποθετήθηκε υπουργός οικονομικών στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, στην Ισπανία.

Υποστηρίζεται από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και μερικές χώρες του Νότου και μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Eurogroup. Όμως συναντά επίσης ισχυρές αντιδράσεις: για τους Ολλανδούς και το στρατόπεδό τους, είναι κάτι σαν «καλύτερα να πεθάνουμε!», λέει μια ευρωπαϊκή πηγή.

Σημειώνεται πως και η Γαλλία στηρίζει την υποψηφιότητα της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνιο για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Συμμεριζόμαστε με την Ισπανία την ίδια βούληση για μια πιο ισχυρή ενοποίηση της ευρωζώνης», δήλωσε ο Λεμέρ μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνιστούν το Eurogroup.

Πάντως, και στις τρεις υποψηφιότητες πρόκειται για μετριοπαθείς πολιτικούς, οι οποίοι κατανοούν πλήρως τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες στην Ευρώπη και προφανώς θα επιδείξουν στη διάρκεια της κρίσης την απαραίτητη ελαστικότητα σε δημοσιονομικά θέματα.

Στη σημερινή συνεδρίαση που είναι η τελευταία υπό τον προεδρία του Μάριο Σεντένο, θα συζητηθεί και η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, υπό το φως της προχθεσινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του περασμένου Μαίου τόσο για το βάθος της ύφεσης φέτος όσο και το μέγεθος της ανάκαμψης το 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Deutsche Welle

Πηγή: madata.gr