Φινλανδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

0
55

Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν για υποβολή αίτησης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μάτι Βανχάνεν, 188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποβολής αίτησης ένταξης, έναντι 8 βουλευτών που ψήφισαν κατά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση σχετικά με την αίτηση θα διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα (17/5) το απόγευμα.

Λίγα λεπτά αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, παρέθεσε σε ανάρτησή του το αποτέλεσμα στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς το «ιστορικό».

Η έγκριση από το κοινοβούλιο του Ελσίνκι δόθηκε λίγες ώρες μετά την υπογραφή του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας από την υπουργό Εξωτερικών, γεγονός που αποδεικνύει τη συντονισμένη δράση των δύο σκανδιναβικών χωρών, έναντι της απειλής που συνεπάγονται οι επιθετικές κινήσεις της Μόσχας, ιδιαίτερα μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Σουηδία: Η υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε την Τρίτη το πρωί την αίτηση με την οποία δηλώνεται ότι η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η κίνηση σηματοδοτεί το επίσημο βήμα της Στοκχόλμης προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία – τερματίζοντας έτσι δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας – καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια δραματική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και γεωπολιτική σκακιέρα.

«Το αισθάνεσαι σαν κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό, και είναι σαν να καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα που είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε. 

«Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Τώρα αυτή την εβδομάδα, αυτή η αίτηση θα υποβληθεί, μαζί με της Φινλανδίας, σε μια μέρα περίπου, και στη συνέχεια θα διεκπεραιωθεί από το ΝΑΤΟ» διευκρίνισε.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία για να «διασφαλιστεί η ασφάλεια του σουηδικού λαού».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η είσοδος των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ «δεν θα δημιουργήσει απειλή για τη Ρωσία», αλλά ταυτόχρονα διεμήνυσε η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην επικράτειά τους «θα προκαλέσει σίγουρα την απάντησή μας».

Πηγή: madata.gr