Φον Ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν χρηματοδοτεί την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό

0
52

Η ΕΕ συνεχίζει και εργάζεται για την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, την ενίσχυση της έρευνας για εμβόλιο και θεραπεία, αλλά και για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που έχει πληγεί  από την εξάπλωση του κoρονοϊού.

ΗΠρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ίδια και η Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ μίλησαν τηλεφωνικά με του υπεύθυνους της εταιρίας CureVacAG η οποία παρασκευάζει εμβόλιο για τον COVID19 και σημείωσε ότι η ΕΕ την είχε χρηματοδοτήσει στο παρελθόν και σκοπεύει να την χρηματοδοτήσει εκ νέου και τώρα για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου.

Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των G7 η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: “πράγματι, αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και αυτή η παγκόσμια κρίση για την υγεία έχει σοβαρό αντίκτυπο στους ανθρώπους, αλλά έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο στις οικονομίες μας”.

“Σήμερα, πράγματι, στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των 7, στέλναμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι με το να μένουμε μαζί, συνεργαζόμενοι και συντονισμένοι, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε χωρίς καμιά αμφιβολία αυτή τη θύελλα, που είναι μια παγκόσμια καταιγίδα. Ο συντονισμός είναι υψίστης σημασίας”, σημείωσε.

Εξειδικεύοντας η Πρόεδρος κατέγραψε τα εξής: “καταρχάς, το γεγονός ότι θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον αριθμό των ασθενών που είναι σοβαρά άρρωστοι και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθούν όλα τα μέτρα που λαμβάνουν τα Kράτη Mέλη αυτή τη στιγμή για να επιβραδύνουν τις κοινωνικές επαφές, τη ζωή και επομένως, να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού”.

“Από την άλλη πλευρά, αυτό εγείρει πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της ταχείας ροής αγαθών και τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία μας είναι κινείται ομαλά και ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημερώσαμε σήμερα τους εταίρους μας της Ομάδας των 7 ότι προτείνουμε να εισαγάγουμε έναν προσωρινό περιορισμό σε μη ουσιαστικά ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή πιστεύουμε ότι και τα μη ουσιαστικά ταξίδια θα πρέπει να μειωθούν και αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μην διαδοθεί περαιτέρω ο ιός, είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε με την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για να μην έχουμε περισσότερη πιθανή επιβάρυνση του συστήματος υγείας μας”, τόνισε η Πρόεδρος.

“Φυσικά, θα υπάρχουν εξαιρέσεις, για παράδειγμα για τους πολίτες της ΕΕ που επιστρέφουν στο σπίτι, για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και επιστήμονες που εργάζονται για την επίλυση αυτής της κρίσης για την υγεία  και για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους και στις δύο πλευρές των συνόρων – θα υπάρξουν εξαιρέσεις”, διευκρίνισε.

“Είναι ένας περιορισμός που θα έχει αρχική περίοδο 30 ημερών και μιλάμε γι `αυτό με τους εταίρους της G7”, σημείωσε.

“Δεύτερον, πρέπει να συντονίσουμε τα μέτρα που λαμβάνουμε για να αποφύγουμε αρνητικές επιπτώσεις στον λαό μας, στις οικονομίες μας και στις αλυσίδες εφοδιασμού μας. Αυτό ήταν ένα μεγάλο θέμα και είναι ένα μεγάλο θέμα μεταξύ των Κ-Μ. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τα διάφορα μέτρα και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται και πιστεύω ότι είναι ύψιστης σημασίας οι γειτονικές χώρες να εναρμονίσουν τα μέτρα τους, ώστενα είναι το ίδιο ισχυρό μήνυμα προς όλους, καθώς κάτι τέτοιο αυτό αυξάνει τη βεβαιότητα για τους ανθρώπους πως ναι, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι για το καλύτερο  για την υγεία τους και προς το παρόν αυτό είναι απαραίτητο”, εξήγησε.

“Τρίτον, πρέπει να αποκαταστήσουμε την παγκόσμια οικονομική εμπιστοσύνη. Πράγματι, είναι καιρός να υποστηρίξουμε με αποφασιστικότητα τις οικονομίες μας. Αυτό πράττουμε με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουμε. Υποστηρίζουμε τους τομείς που την χρειάζονται, στηρίζουμε τις εταιρείες μας, στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως υποστηρίζουμε τους ανθρώπους. Τους υποστηρίζουμε στις δουλειές τους, τους υποστηρίζουμε με τις απώλειες εισοδήματός τους. Έτσι τώρα, εστιάζουμε στην ενίσχυση των οικονομιών μας και στην επένδυση οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να συνεχιστεί η οικονομία”, ξεκαθάρισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

“Όπως ανακοίνωσα την περασμένη εβδομάδα την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πλαίσιο και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε περαιτέρω δράση καθώς εξελίσσεται η κατάσταση”, τόνισε.

“Τέταρτον και τελευταίο σημείο, πράγματι, πρέπει να ενισχύσουμε την έρευνα σχετικά με τα εμβόλια και τις θεραπείες, επίσης όσον αφορά τη διάγνωση. Ήταν ενδιαφέρον πως στη συζήτηση των G7  υπήρχε έντονη εστίαση ή ισχυρή υποστήριξη για το CEPI, η οποία είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε από κοινού – όλα αυτά τα μέλη της G7 – μετά από τον Ebola, και προέρχεται από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την Ebola. Το CEPI είναι μια πλατφόρμα γνωστών επιστημόνων, αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα ισχυρού συντονισμού εδώ, για να δοθεί μεγάλη έμφαση σε ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο, σε μια πλατφόρμα που έχει ήδη αποδείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική στον τομέα αυτό. Τέλος, θα πρέπει να διευρυνθεί η διεθνής ανταπόκριση και, ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε σήμερα να καλέσουμε επίσης τη G20 να επιταχύνει τις εργασίες ώστε η ανταπόκρισή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική σε παγκόσμιο επίπεδο”, κατέληξε.

Πηγή: madata.gr