Φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ: Προθεσμίες και αλλαγές

0
99

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την έναρξη να ορίζεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, μέχρι και τέλη Ιουλίου. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 8 δόσεις, ενώ στις νέες δηλώσεις περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην προκαταβολή φόρου.
Σημειώνεται ότι αν κάποιος υποβάλει τη δήλωσή του μέχρι τα τέλη Αυγούστου δε θα βγει εκπρόθεσμος, αλλά θα κληθεί να πληρώσει την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου μαζί.

Την ίδια ώρα ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι. Η πληρωμή του θα γίνει σε έξι δόσεις, και με τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες.

Την ίδια ώρα, οι «κερδισμένοι των λιγότερων αποδείξεων είναι οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, οι επαγγελματίες, πληττόμενοι ή κλειστοί, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν «κουρεμένα» ενοίκια, αλλά και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν θα έχουν πέναλτι φόρου αν συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις.

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, όσοι δεν καταφέρουν να μαζέψουν τις απαραίτητες αποδείξεις θα έχουν πέναλτι φόρου από 11% έως 22%, γεγονός που εξαρτάται από το ποσοστό των λιγότερων αποδείξεων.

Σε ό,τι αφορά στα τεκμήρια, θα εξαιρεθούν όσοι είναι πληττόμενοι και τις δύο περασμένες χρονιές δεν είχαν πιαστεί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

Επίδομα έως 4.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι, οι προθεσμίες και τα ποσά

Έρχεται το έκτακτο επίδομα έως 4.000 ευρώ που αφορά σε 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις στους εξής κλάδους: Τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές, καταστήματα ΟΠΑΠ, γυμναστήρια, παιδότοποι, κλειστά επαγγέλματα με κρατική εντολή.

Το έκτακτο επίδομα αφορά και σε 10.800 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, ενώ εκτός επιδόματος μένει η εστίαση.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους από τις 17 Μαΐου στο aade.gr, και οι πληρωμές θα γίνουν τέλη Μαΐου. Προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να παρέμεινε κλειστή τον Απρίλιο, ενώ εκτός κριτηρίων είναι ο τζίρος.

Το επίδομα είναι μη επιστρεπτέο, αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Το ύψος του επιδόματος ορίζεται ως εξής:

1.000 €: Έως 5 εργαζόμενους

2.000 €: 6 έως 20 εργαζόμενους

4.000 €: 21 έως 50 εργαζόμενους

Το μισό επίδομα θα πάρουν οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές έως και 15 ημέρες εντός Απριλίου.

Πηγή: madata.gr