Φόβος για νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοιού σήμερα

0
47

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για επιπλέον τουλάχιστον 19 νεκρούς από το μεσημέρι της Τρίτης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα με νέο αρνητικό ρεκόρ να επιβεβαιώσει πως συνολικά οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν πλέον τους 900 στην Ελλάδα και πλησιάζουν γρήγορα το ψυχολογικό όριο των 1.000.

Περισσότερο από 65% των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι ήδη κατειλημμένο, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πίεση η πληρότητα πλησιάζει το 100% και έστω και τώρα στο και ένα επιχειρείται να βρεθούν κλίνες. Την ίδια ώρα τα κρούσματα που διαρκώς αυξάνονται, προϊδεάζουν για σημαντική επιδείνωση του αριθμού των συμπολιτών μας που δεν θα τα καταφέρουν.

Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα 41 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ ίδιο ήταν το αρνητικό ρεκόρ και για τη Δευτέρα.

Συνολικά μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 866 από την αρχή της πανδημίας.

Από τους 192 νεκρούς του Ιουλίου στο μαύρο Νοέμβρη

Ενδεικτικό της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης και του αριθμού των θανάτων, είναι το γεγονός ότι από τα μέσα Μαρτίου, όταν επιβλήθηκε το πρώτο lockdown μέχρι και την 1η Ιουλίου που άνοιξε και επίσημα ο τουρισμός με πτήσεις από το εξωτερικό, οι νεκροί από τον κορονοϊό ανέρχονταν σε 192 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Ο Αύγουστος, μετά το πέρας της περιορισμένης φέτος λόγω πανδημίας τουριστικής σεζόν, έκλεισε με σαφή αύξηση στους 266 νεκρούς, ενώ ο Σεπτέμβριος εκτόξευσε τον αριθμό των θυμάτων στα 391.

Δηλαδή μέσα σε δύο μήνες από το άνοιγμα του τουρισμού και τη θερινή ραστώνη (Αύγουστο – Σεπτέμβριο) οι νεκροί από την πανδημία υπερδιπλασιάστηκαν.

Στο τέλος Οκτωβρίου οι νεκροί από την πανδημία ανήλθαν στους 626, αυξάνοντας τη μακάβρια λίστα κατά 235 θανάτους μέσα σε ένα μήνα.

Ενδεικτικό πλέον της έκρυθμης κατάστασης είναι ότι μόλις στις πρώτες δέκα μέρες του Νοεμβρίου, οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 866, δηλαδή αύξηση κατά 240 μόλις σε δέκα μέρες. Ή αλλιώς, στο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 50 νεκροί περισσότεροι από όσους είχαν καταγραφεί στους τέσσερις πρώτους μήνες της πανδημίας μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού.

Η Ελλάδα έτσι, μπορεί σε απόλυτο αριθμό θανάτων ανά ένα εκατομμύριο πολίτες από την αρχή της πανδημίας να παραμένει σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να έχει αποφύγει τα χειρότερα, ωστόσο το διάγραμμα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ρυθμό αύξησης των θανάτων ανά εκατομμύριο πολίτες από τον Ιούνιο, όταν άνοιξε ο τουρισμός μέχρι και το Νοέμβριο, είναι ενδεικτικό της δραματικής επιδείνωσης, με την Ελλάδα να κατέχει το αρνητικό ρεκόρ.

ieidiseis

Πηγή: madata.gr