Φυσικό αέριο: Το σχέδιο για τον εφοδιασμό. Φόβοι για νέο άλμα στις τιμές. Η διαδρομή του στην Ελλάδα

0
74

Επιπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 
Αρκετά πιθανό είναι το σενάριο αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου σε περίπτωση που κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο.

Η στρατηγική της κυβέρνησης, πάντως, είναι η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία πέρυσι κάλυψε το 45% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό: 
Γίνεται προγραμματισμός για διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων. Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη εφέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία ΥΦΑ.
Υπάρχει ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ελληνικό σύστημα διαθέτει σήμερα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου. Είναι το Σιδηρόκαστρο που κάλυψε πέρυσι το 45,5 % των εισαγωγών, η Ρεβυθούσα (31,8 %), η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία (17,51 %) και ο ελληνοτουρκικός αγωγός (Κήποι Έβρου) που κάλυψε το 5,17 %. Το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη είναι πως δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής διαταραχή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ενώ και σε επίπεδο τιμών η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρά επί του παρόντος ομαλά καθώς η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη στα 188,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή ουσιαστικά στα χθεσινά επίπεδα (ήταν 187,55 ευρώ).

Πηγή: madata.gr