Γαλλία: Νικητής ο Εμανουέλ Μακρόν στον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών

0
85

Την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία κατέλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν με το 97% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί.
Ο Γάλλος πρόεδρος συγκεντρώνει το 27,4% των ψήφων έναντι 24% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθούν με 21,7% ο Ζαν Λικ Μελανσόν που τοποθετείται στη ριζοσπαστική αριστερά, με 7% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ και με 4,7% η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κινούνται κάτω από το 5%.

Έτσι λοιπόν, σε 14 ημέρες, στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας θα κονταροχτυπηθούν ο Εμανουέλ Μακρόν με την Μαρίν Λεπέν.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του α΄γύρου

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θεωρείται ικανοποιητικό για τον Μακρόν, αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές των έδειχναν σε απόσταση «αναπνοής» από την Μαρίν Λεπέν, που πολλές φορές κυμαινόταν στο 1%.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερο ικανοποιητικό είναι το αποτέλεσμα για την Λεπέν, ενώ εξαιρετικά ικανοποιητικό για τον Μελανσόν. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι εξαιρετικά αρνητικό θεωρείται το αποτέλεσμα για τον Ερίκ Ζεμούρ.

Τέλος «καταστροφικό» είναι το αποτέλεσμα για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Πηγή: madata.gr