Γαλλία: Τέσσερα αεροπλάνα από Ελλάδα και Σουηδία για βοήθεια με τις πυρκαγιές

0
63

Tέσσερα αεροπλάνα του στόλου της ΕΕ κατά των πυρκαγιών στάλθηκαν στη Γαλλία από την Ελλάδα και τη Σουηδία, έπειτα από αίτημα των γαλλικών αρχών και ενώ δασικές πυρκαγιές μαίνονται κυρίως στη νοτιοδυτική Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Εξάλλου ομάδες πυροσβεστών από τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Ρουμανία βρίσκονται καθ’ οδόν για να συνδράμουν τους γάλλους πυροσβέστες στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, διευκρινίζει η Επιτροπή.

«Η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυα όταν μια χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Eυρωπαίος επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων.

 «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επί το έργον!», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτή την ευρωπαϊκή αρωγή.

Η Ελλάδα θα στείλει δύο Canadair και η Σουηδία δύο Air Tractor «εντός της ημέρας», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη, τα οποία έχουν ήδη φθάσει στη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που η χώρα μας συνδράμει τις γαλλικές αρχές για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, στηρίζοντας, όπως τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, η Γερμανία στέλνει 64 πυροσβέστες και 24 οχήματα, που αναμένονται απόψε, πρόσθεσε. Οι πολωνικές ενισχύσεις -146 πυροσβέστες και 49 οχήματα- θα φθάσουν αύριο, Παρασκευή, το μεσημέρι.

Η Κομισιόν διευκρίνισε επίσης πως ο δορυφόρος Copernicus της ΕΕ είχε ενεργοποιηθεί από το Παρίσι για να συγκεντρώσει δεδομένα ουσιώδη για τους πρώτους πυροσβέστες που επενέβησαν στις ζώνες των πυρκαγιών.

Πηγή: madata.gr