Γεννηματά: Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα

0
30

Σε υψηλούς τόνους σχολιάζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τις δηλώσεις υπουργών για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Η Φώφη Γεννηματά, ζητά να να διορθώσουν τα όσα είπαν, χαρακτηρίζοντας τα απαράδεκτα. Επίθεση εξαπολύει και στον πρωθυπουργό, καταλογίζοντας του την ευθύνη, τονίζοντας πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την κυριαρχία της στα 12 ν.μ.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ξεκαθαρίσει πως τα εθνικά θέματα και ειδικότερα η Τουρκική παραβατικότητα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, λόγω της αλλαγής που παρατηρείται από την ρητορική της Άγκυρας που είναι σαφώς πιο επιθετική τον τελευταίο καιρό. Υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία, ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα και να αντιληφθούν οι εταίροι μας τη στροφή του προέδρου της Άγκυρας στο νεο-οθωμανικό αφήγημα.

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά:

«Δηλώσεις Υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους.

Ο κος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό.

Η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».

Σημειώνεται πως χθες σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε αναφέρει πως «η ”κόκκινη γραμμή” είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ».

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: madata.gr