Γεννήθηκε μωρό με δύο στόματα

0
138

Αλλά το να γεννηθεί ένα μωρό με δεύτερο στόμα σίγουρα δεν είναι κάτι σύνηθες.

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης εμβρύου στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, οι γιατροί εντόπισαν μια ασυνήθιστη μάζα στα δεξιά του στόματος του εμβρύου.

Αλλά η προγεννητική υπερηχογραφία δεν επέτρεψε στους γιατρούς να επιλύσουν αυτό που έβλεπαν. Οι πιθανότητες περιελάμβαναν κύστη, ινώδη δυσπλασία, ή τεράτωμα, το οποίο μπορεί να συμβεί όταν το ένα από τα δύο δίδυμα έμβρυα “απορροφά” το άλλο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Το μωρό γεννήθηκε με δεύτερο στόμα

Μόλις το κορίτσι γεννήθηκε έγινε εμφανές, ότι η μάζα που είχαν δει οι γιατροί από το α’ τρίμηνο της κύησης, ήταν στην πραγματικότητα ένα μικρό δεύτερο στόμα. Είχε το δικό του χείλος, κοιλότητα, δόντια και μια μικρή γλώσσα που κουνιόταν συγχρονισμένα με την κύρια γλώσσα στο κανονικό στόμα του βρέφους καθώς έτρωγε.

Το δεύτερο στόμα του βρέφους σε φωτογραφία λίγα λεπτά πριν από την επέμβαση

Περιστασιακά, το δέρμα γύρω από αυτό το δεύτερο στόμα άλλαζε ελαφρώς υφή, όπως σημείωσαν οι γιατροί από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, και παρήγαγε ένα διαυγές υγρό, που υποθέτουν ότι ήταν σάλιο.

Ευτυχώς για το κοριτσάκι, το δεύτερο στόμα δεν προκαλούσε προβλήματα με την αναπνοή, ή την ικανότητά του να τρέφεται. Δεν ήταν καν συνδεδεμένο με το κεντρικό στόμα της, το οποίο λειτουργούσε κανονικά.

Διπροσωπία

Η σπάνια πάθηση με την οποία γεννήθηκε το βρέφος ονομάζεται διπροσωπία. Είναι ουσιαστικά το φαινόμενο κατά το οποίο τμήματα της δομής προσώπου ή/και του κεφαλιού δημιουργούνται σε “αντίτυπα”. Είναι μια πολύ σπάνια πάθηση με μόνο περίπου 35 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στον άνθρωπο από το 1900. Στην ακραία της μορφή, αυτή η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήρες αντίτυπο του προσώπου, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε ζώα. Αλλά όταν πρόκειται για “αντίτυπα” που αφορούν μόνο μία περιοχή του προσώπου, συνήθως αφορά τμήματα του στόματος.

Η διπροσωπία κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί.

“Ο πολλαπλασιασμός των κρανιοπροσωπικών δομών συμβαίνει συνήθως ως μέρος ενός συνδρόμου και συχνά σχετίζεται με σχισμή στα χείλη, το σύνδρομο Klippel-Feil και την αλληλουχία Pierre Robin”, εξήγησαν οι γιατροί στην σχετική τους έκθεση. Και συμπληρώνουν: “Το αντίτυπο προσώπου στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια σπάνια περίπτωση που παρουσιάζεται ως μεμονωμένη ανωμαλία, χωρίς συγγενή σύνδρομα ή άλλες ανωμαλίες”.

Αυτό επέτρεψε στους γιατρούς να κάνουν χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν το δεύτερο στόμα, όταν το κορίτσι ήταν μόλις έξι μηνών. Συνολικά, απομάκρυναν μερικούς μυς, οστά, βλεννογόνο του στόματος και τον ιστό του οισοφάγου, καθώς και έναν σιελογόνο αδένα και έξι μη αναπτυγμένα δόντια, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν ανέπαφα τα νεύρα του προσώπου του μωρού.

topontiki

Πηγή: madata.gr