Γεωργιάδης: Πριν λίγες ημέρες λάβαμε από τις ευρωπαϊκές αρχές 2,7 δισ. ευρώ

0
94

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες στους τομείς που αφορούν το χαρτοφυλάκιο του προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έπειτα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του, ότι «το 2020 ξεκίνησε ως μια χρονιά που φαινόταν πως θα είχαμε μια μεγάλη οικονομική επιτυχία. Αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο που ήρθε ο Covid-19».

«Το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε τον έλεγχο της κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της κρίσης γιατί κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα. Τώρα προέχει να βάλουμε μπρος την οικονομία να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης και το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Και συνέχισε: «Στην πρώτη φάση αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη έλλειψη υγειονομικού υλικού. Θυμίζω τη μεγάλη ανησυχία για την επάρκεια σε αντισηπτικά και μετά την τιμή τους. Όμως, πέραν του ελέγχου της εσωτερικής αγοράς, ξεκινήσαμε την άμεση δημιουργία εργαλείων για να βάλουμε πάλι μπροστά την οικονομία μας».

«Κυρίως, στόχος ήταν να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης και το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης. Μπορώ να πω με περηφάνια ότι πετύχαμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας για την ελληνική οικονομία».

«Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΗΧ 2. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση από τις 12 το μεσημέρι», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μόχλευση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ, Το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες», είπε και προανήγγειλε νέες δράσεις ρευστότητας που κινητοποιούν συνολικά 5 δισ. ευρώ».

Για τις στρατηγικές επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι «θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει φάκελο, συνολικά δηλαδή περίπου 2.000 επιχειρήσεις».

«Ως προς τις στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, μόλις πριν λίγες ημέρες λάβαμε από τις ευρωπαϊκές αρχές 2,7 δισ. ευρώ», είπε, για να προσθέσει: «Σήμερα υπέγραψα τον νέο κύκλο για την επιχειρηματικότητα, ο οποίος θα λήξει τον Ιούλιο και αμέσως θα ξεκινήσει και άλλος».

«Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ  και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες. Έχουμε εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρήσαμε στις αδειοδοτήσεις στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ, ύψους 80 εκατ. ευρώ», επισήμανε.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

«Σεβόμαστε τις τράπεζες, όμως αυτήν τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων», δήλωσε ο υπουργός, δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων.

«Όλοι μαζί να καμαρώσουμε σε λίγους μήνες μια Ελλάδα που εξέρχεται της κρίσεως, θέλω να πάμε μπροστά όλοι μαζί», ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: madata.gr