Γεραπετρίτης: Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου

0
52

Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να έχουμε και 5.000 ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ όμως δεν είναι η λύση του ζητήματος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε εμείς οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στις ΜΕΘ: Αυτό είπα σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν το αποκομμένο και εκτός πλαισίου απόσπασμα της δήλωσής μου που κυκλοφορεί, διευκρινίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Και συνεχίζει: “Για κάθε αντικειμενικό ακροατή, είναι προφανές ότι ανέφερα πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μην φτάνουμε να γεμίσουν οι εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο. Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους”.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

“Με βάση τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων”, σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις έξι”.

“Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων”, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

“Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

“Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών”

Όσον αφορά στις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.

Όπως είπε ο ίδιος, “έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ, είχαμε 557 όταν αναλάβαμε και φτάσαμε τις 1.230 ΜΕΘ”.

“Μιλάμε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε απόλυτα μεγέθη, αγνοώντας το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Οι ΜΕΘ ήταν πάντοτε στην Ελλάδα ένα σημείο μεγάλης τριβής, όχι μόνο επειδή ηταν λίγες, αλλα ήταν και μονίμως κατειλημμένες. Δηλαδή πάντοτε ήταν δύσκολο να βρεθεί μία ΜΕΘ, ακόμα και όταν δεν υπήρχε ο κορονοϊός. Εγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και για να αυξηθεί ο αριθμός τους και να εξορθολογιστεί το σύστημα, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μισές κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό και άλλες μισές για άλλους λόγους”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης στη συνέχεια και πρόσθεσε:

“Είχαμε πρόσληψη μεγάλου αριθμού προσωπικού ειδικά για να ενισχύσει τις ΜΕΘ, αλλά και τη γενική νοσοκομειακή ύλη μέσα στο ΕΣΥ και είναι πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξουν και άλλες προσλήψεις, ό,τι δηλαδή δεν είχε συμβεί για δεκαετίες”.

“Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψη, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε, ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι, ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ. Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Αρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία, σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως αυτό σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, “τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο”.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τυμβωρυχία πλέον επίσημη γραμμή της ΝΔ

“Ο κ. Γεραπετρίτης, κακοποιώντας κάθε έννοια λογικής, την ώρα που η διαθεσιμότητα ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 99%, δηλαδή δεν υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς, ισχυρίστηκε σήμερα ότι, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές”, σχολιάζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως “η τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης”, αλλά “αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη”. Της κυβέρνησης, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία “συνειδητά άφησε εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία με 6.000 λιγότερους εργαζόμενους”, “που αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ”, “που, αντί να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα για τα κέρδη των λίγων”, “που καταθέτει προϋπολογισμό με περικοπές στις δαπάνες Υγείας για το 2021 εν μέσω πανδημίας”.

“Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές τους ευθύνες”, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Γεραπετρίτη

“Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι “οι περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν

περισσότερους θανάτους” δεν είναι απλά άστοχες αλλά επικίνδυνες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:

“Αν δεν είναι αποτυχημένη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες τους, τότε σημαίνει ότι

Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα”.

Πηγή: madata.gr