Γερμανία και Γαλλία θα λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια για τον κορονοϊό

0
85

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, οι μόνες χώρες οι οποίες μπορούν να υπολογίζουν σε σαφώς μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από εκείνες οι οποίες προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι η Γερμανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών «Bruegel» προκύπτει -από προσωρινά στοιχεία- ότι η Γερμανία μπορεί να υπολογίζει σε 47,2 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 33,8 δισεκατομμυρίων από το πακέτο ανάκαμψης. Για την Γαλλία, η αύξηση ανέρχεται από 7,4 δισεκατομμύρια σε 50,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. μείωσε το σύνολο των επιχορηγήσεων του προγράμματος ανάκαμψης από 500 σε 390 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ 360 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν με δάνεια.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υπολογίζουν σε μικρότερα ποσά, όπως γράφει η «Welt». Οι απολύτως χαμένοι είναι η Ισπανία (9,5 δισεκατομμύρια λιγότερα, δηλαδή τελικά 71,3 δισεκατομμύρια) και η Πολωνία (11,4 δισεκατομμύρια λιγότερα, δηλαδή 26,8 δισεκατομμύρια ευρώ). H Αυστρία θα λάβει μόνο 3,17 δισ. ευρώ αντί 4,79, η Ολλανδία 6,4 αντί 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τροποποιήσεις προκύπτουν από την μεγαλύτερη συνεκτίμηση της μείωσης των οικονομικών επιδόσεων των διαφόρων χωρών κατά τα έτη 2020 και 2021. Αυτό είναι προς όφελος των μεγάλων χωρών και των χωρών οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, όπως είπε στην εν λόγω εφημερίδα ο Zsolt Darvas, επικεφαλής ερευνητής της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Πάντως, οι τελικοί υπολογισμοί θα είναι ασφαλείς το 2022.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Γερμανία θα πρέπει μετά τον συμβιβασμό, ο οποίος επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., να καταβάλει κάθε χρόνο περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η ετήσια εισφορά της Γερμανίας στις Βρυξέλλες θα είναι στο μέλλον περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν συνυπολογίζονται όμως τα χρήματα τα οποία επιστρέφονται από τις Βρυξέλλες στην Γερμανία. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν έλαβε αποφάσεις μόνο για το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιχορηγήσεις και δάνεια, αλλά και για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. ύψους 1.074 τρισεκατομμυρίου ευρώ έως το 2027.

http://www.topontiki.gr

Πηγή: madata.gr