Γερμανία: Νέο διαγνωστικό τεστ δίνει ελπίδες για χαλάρωση των μέτρων

0
52

Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, στην Γερμανία, Xούμπερτ Άιβανγκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα χαλαρώσουν σύντομα τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού χάρη σε ένα νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το τεστ – το οποίο αναπτύχθηκε από την νεοφυή επιχείρηση βιοτεχνολογίας GNA Biosolutions, που έχει έδρα τα περίχωρα του Μονάχου – αποτελεί μια ευκαιρία για να χαλαρώσουν γρήγορα οι επιβληθέντες αυστηροί περιορισμοί κάτι που θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων.

«Το διαγνωστικό αυτό τεστ βασίζεται στην τεχνολογία PCR (Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης / Polymerase Chain Reaction). Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής (η οποία είναι πλέον ένα απαραίτητο ερευνητικό και διαγνωστικό εργαλείο και για την ανίχνευση παθογόνων οργανισμών, με κύρια έμφαση στους ιούς και τα μικρόβια) ανοίγει την πόρτα για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάσταση με τον κορονοϊό», δήλωσε σήμερα στο Μόναχο.

Η Γερμανία και το νέο διαγνωστικό τεστ

«Το καλύτερο γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορονοϊού στον κόσμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αεροδρόμια, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μην βρίσκονται σε καραντίνα χωρίς λόγο, αλλά μπορεί, για παράδειγμα, να βοηθήσει επίσης και στο άνοιγμα ξενοδοχείων για σπα. Το γρήγορο διαγνωστικό τεστ GNA έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές στο αεροδρόμιο του Μονάχου», πρόσθεσε ο Άιβανγκερ, ο οποίος έχει επανειλημμένα πιέσει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα επικαλούμενος τα συμφέροντα των επιχειρήσεων,

Ο επικεφαλής της GNA Biosolutions, Φεντερίκο Μπίρσγκενς είπε ότι «με τα τεστ “GNA Octea” τα δείγματα θα αναλύονται ταχύτερα από ό, τι με τα συμβατικά τεστ PCR και με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι με τα συνήθη γρήγορα διαγνωστικά τεστ. Με το κινητό σύστημα μάλιστα, θα μπορούσαν να αναλυθούν οκτώ δείγματα ταυτόχρονα σε λιγότερο από μία ώρα. Η αξιολόγηση των συνήθων διαγνωστικών τεστ PCR διαρκεί αρκετές ώρες». Τόνισε δε ότι «Το 96,7% των μολύνσεων από ιούς αναγνωρίζεται με το γρήγορο διαγνωστικό τεστ της GNA και δεν προέκυψαν στην πράξη λανθασμένα θετικά αποτελέσματα».

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών (BfArM) χορήγησε μια ειδική έγκριση για το εν λόγω τεστ λίγο πριν τα Χριστούγεννα. «Τα αποτελέσματά του πρόκειται να ελεγχθούν σε πιλοτική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Μπίρσγκενς.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας, που συμμετέχει στη GNA μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου BayernKapital, χρηματοδότησε την εταιρεία με οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η Βαυαρία έχει το δικαίωμα προαγοράς των πρώτων διαγνωστικών τεστ και προνομιακούς όρους κατά την αγορά των άλλων.

Πηγή: de.reuters

Πηγή: madata.gr