Γερμανία: Σύσταση για συνδυασμό AstraZeneca και mRNA

0
32

Η γερμανική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει μετά την 1η δόση με AstraZeneca, η 2η να γίνει με BioNtech/Pfizer ή Moderna λόγω της ισχυρότερης ανοσοαπόκρισης. 

H ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες οδηγούν την Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) του επιδημιολογικού ινστιτούτου Robert Koch σε μια νέα σύσταση που αλλάζει για μια ακόμα φορά τα δεδομένα για όσους προτίθενται να εμβολιαστούν ή εμβολιάστηκαν ήδη μια φορά με AstraZeneca. Σύμφωνα με τη γερμανική επιτροπή όσοι εμβολιάστηκαν στη πρώτη δόση με εμβόλια ιικών φορέων όπως το AstraZeneca, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα λάβουν τη δεύτερη δόση με εμβόλιο τύπου mRNA, δηλαδή BioNtech/Pfizer ή Moderna. 

Στη νέα της σύσταση η Stiko δεν αναφέρει σε ποια επιστημονικά δεδομένα βασίστηκε η έρευνα. Το τελευταίο διάστημα διάφορες ομάδες ειδικών έχουν προχωρήσει σε δημοσιεύσεις σχετικά με τον συνδυασμό AstraZeneca με εμβόλια mRNA μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ.

Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι βάσει πρόσφατων επιστημονικών ερευνών η ανοσοαπόκριση είναι «σαφώς ανώτερη» με ένα συνδυασμό AstraZeneca και ενός mRNA σκευάσματος, παρά με δύο δόσεις AstraZeneca. Σύμφωνα με ερευνητές ο συνδυασμός δημιουργεί περίπου 10 φορές περισσότερα αντισώματα.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατευμένοι από τη Δέλτα…

Διαβάστε αναλυτικά στο tornosnews

Πηγή: madata.gr