Γιαννάκος από τη Θεσσαλονίκη: Σε 10 ημέρες το ΕΣΥ θα έχει ηττηθεί από τον κορονοϊό

0
38

Σε δραματικούς τόνους οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που επισκέφτηκε σήμερα. Ο Μιχάλης Γιαννάκος εκτίμησε πως σε 10 ημέρες το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα έχει ηττηθεί από τον κορωνοϊό, εφόσον συνεχιστεί έτσι η κατάσταση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της επίσκεψης του στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, η κατάσταση είναι τραγική στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε υγειονομικό πόλεμο, σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε εφημερία δίνεται μια σκληρή μάχη για να διεκπεραιωθούν τα περιστατικά. Πριν ξεκινήσει την εφημερία του το Ιπποκράτειο, είχε 130 περιστατικά, έστειλε 20 στον Άγιο Παύλο προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εφημερία. Μέχρι σήμερα το πρωί εισήχθησαν 67 περιστατικά και 24 ύποπτα τα οποία εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Το νοσοκομείο έχει 180 κλίνες και έχει παραπάνω από 180 περιστατικά, ανέφερε.

«Τώρα είναι αναγκασμένο να διώξει και άλλες κλινικές σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανταπεξέλθει στην επόμενη εφημερία. Η ΜΕΘ είναι γεμάτη εδώ και πολλές μέρες, διαθέτει δέκα κρεβάτια τα οποία είναι γεμάτα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι: «Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 15 νέες κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, μετατρέποντας έξι χειρουργικές αίθουσες σε κλίνες ΜΕΘ. Από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό και οι υποδομές και αυτό που προωθείται από το νοσοκομείο τις επόμενες μέρες είναι είναι να ανοίξουν έξι νέες κλίνες ΜΕΘ».

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως εξαντλούνται, όχι μόνο οι υποδομές του συστήματος αλλά και οι εφεδρείες. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε γνωστό ότι σε δύο ημέρες θα ξεκινήσουν να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο. «Ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζονται από το Σάββατο να γίνουν αεροδιακομιδές περιστατικών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ. Ως εκ τούτου, σε 10 μέρες όπως πάμε το Ε.Σ.Υ. θα ηττηθεί από τον κορωνοϊό για αυτό θα πρέπει όλοι μας με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πια ο «σώζων εαυτό σωθήτω». Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που ασκούμε την πιο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Αλλά τώρα πια πρέπει να αυτoπροστατευτούμε. Το σύστημα δεν αντέχει», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος κατήγγειλε περιστατικό ενός ασθενή ο οποίος πήγε στο Θεαγένειο και επειδή έκλεισε παθολογική κλινική του είπαν να πάει στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος συνεργάζεται με το Δημόσιο. «Πήγε λοιπόν να κάνει τη θεραπεία του, έκανε τεστ κορωνοϊού και τον χρέωσαν 140 ευρώ συν τις χρεώσεις που έγιναν για τις εξετάσεις αλλά και τη θεραπεία που έκανε. Αυτό, δεν είναι επίταξη και συνεργασία. Δεν μπορεί αυτοί να είναι μαυραγορίτες την ώρα του πολέμου και το δημόσιο σύστημα να πολεμάει τον ιό», τόνισε. Σε ερώτηση για το αν το σύστημα θα καταρρεύσει πανελλαδικά ή μεμονωμένα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαννάκος απάντησε ότι: «εμείς πιστεύουμε ότι το σύστημα, σύμφωνα με τα αυξητικά στοιχεία που βλέπουμε και σε όλη τη χώρα, σε δέκα μέρες δε θα αντέξει», απάντησε.

Τι είπε για τους αρνητές της μάσκας

Αναφερόμενος στους αρνητές της μάσκας, τόνισε πως «έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλονίκη με τις απόψεις που διακινούν ακόμη και τώρα. Όχι μόνο με τις διαδηλώσεις αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους καλούμε να έρθουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να δουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει», σημείωσε.

Αναφορικά με το κάλεσμα των γιατρών στο Πολυτεχνείο, σχολίασε ότι «η ΠΟΕΔΗΝ δεν συμμετέχει στη διαδήλωση, είναι ξεχωριστό όργανο», ενώ ανέφερε στη συνέχεια ότι «πιστεύω πως θα τηρήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη διαδοθεί ο ιός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος εργαζομένων Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως το νοσοκομείο έχει πληρότητα 100%. «Οι κλίνες που άνοιξαν χθες, γέμισαν σε μια εφημερία. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί πραγματικά . Ακόμη και χθες, νοσούσαν αρκετοί συνάδελφοι. Αλλά δίνουν τα πάντα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο» ανέφερε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομοκοί. «Δυστυχώς είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δίνουμε τη μάχη όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.

Χωρίς προσωπικό κινδυνεύουν να μείνουν τα νοσοκομεία

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Τσαλικάκη, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό, λόγω των πάρα πολλών κρουσμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα να ασκείται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τόνισε, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ενώ ήδη, με βάση τα όσα είπε ο κ. Γιαννάκος ότι του μετέφερε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, σε πολλά νοσοκομεία έχει εξαντληθεί ο επικουρικός πίνακας προσωπικού και πλέον το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη ενδιαφέροντος.

«Αυτό πρέπει να γίνει προκειμένου να υπάρξουν αιτήσεις για να προσληφθεί προσωπικό, γιατί 500 εργαζόμενοι είναι εκτός επειδή νοσούν από κορωνοϊό με αναρρωτική άδεια. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, το βλέπουν και οι ίδιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει άμεσα να γίνει προκήρυξη ενδιαφέροντος για επιπλέον προσωπικό στα νοσοκομεία, διαδικασία που όπως τονίζει πρέπει να έχει πολύ επείγοντα χαρακτήρα. «Όταν έχουμε πόλεμο, πέντε μέρες προκήρυξη και σε 15 μέρες να έρθουν εδώ». Το δε προσωπικό όπως είπε, μπορεί να προσληφθεί με διετείς συμβάσεις, ενώ στη συνέχεια «να ισχύσει η δέσμευση του υπουργού ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μονιμοποιηθούν κι όχι να βρίσκονται σε μία συνεχή ομηρία, όπως οι προηγούμενοι. Ούτε οι τώρα να μονιμοποιηθούν και οι άλλοι όχι».

Νοσούν 150 εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποκάλυψε ότι νοσούν «150 συνάδελφοι», ενώ μια γυναίκα από το παραϊατρικό προσωπικό, 50 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα , είναι πάρα πολύ σοβαρά και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην εντατική. Στο ίδιο νοσοκομείο, δήλωσε πως είναι κατειλημμένα τα 31 από τα 32 κρεβάτια ΜΕΘ μαζί με αυτά της καρδιοχειρουργικής που προστέθηκαν πρόσφατα. «Σήμερα ετοιμάζουν την αίθουσα ανάνηψης. Στην αρχή είχε επικρατήσει κι ετοιμάζονταν να βάλουν φορεία για να κάνουν οχτώ κλίνες –η δυναμική είναι για τέσσερα- τελικά ο διοικητής μας είπε ότι θα ανοίξουν πέντε κλίνες με κανονικά κρεβάτια, τα οποία θα δοθούν στην επόμενη εφημερία. Σήμερα ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη δεν ξέρω πού θα βρει κλίνες ΜΕΘ. Χθες ευτυχώς δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί κανένας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Προχωρά ο σχεδιασμός για τις 50 ΜΕΘ

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ο Μιχάλης Γιαννάκος είπε ότι ενημερώθηκε πως η ΥΠΕ προσπαθεί και «τρέχει», για την υλοποίηση του σχεδιασμού του υπουργείου για το άνοιγμα των 50 ΜΕΘ που ανακοινώθηκε προχθές από τον υπουργό Υγείας. «Θα είναι, λέει, σε θέση να λειτουργήσουν οι οχτώ κλίνες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, οι έξι στην Αλεξανδρούπολη, πέντε στις Σέρρες, για το ΑΧΕΠΑ στη μονάδα ανάνηψης θα λειτουργήσουν τελικά πέντε κλίνες για να υπάρχει ασφάλεια, αλλά και ο κ. Μπογιατζίδης (διοικητής 3ης ΥΠΕ) μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ» είπε ο κ. Γιαννάκος . Σημείωσε ακόμη, πως με βάση τον σχεδιασμό υπάρχει εντολή, όταν τελειώσουν οι κλίνες ΜΕΘ να ξεκινήσουν οι αεροδιακομιδές σε άλλες περιοχές, για τις οποίες μάλιστα θα συνδράμει και ένα C130, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί θα προστεθούν και ράντσα και φορεία μέσα σε ΜΕΘ, με έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ. «Οπωσδήποτε ζορίζεται πολύ το σύστημα και είναι πολύ κοντά που θα αναγκαστούν να διακομίσουν περιστατικά» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πηγή: GRTimes

Πηγή: madata.gr