Γιατί οδηγηθήκαμε σε ένα lockdown τριών εβδομάδων; Τα νέα μέτρα

0
50

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει ολικό lockdown λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού, διασωληνώσεων και θανάτων. Μαζί του κι ο Τσιόδρας – Τα νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού φέρνει ολικό lockdown, επιστροφή των sms για τις μετακινήσεις και κλειστά σχολεία (σ.σ: μένει να αποσαφηνιστεί αν θα κλείσουν όλες οι βαθμίδες της α’βαθμιας εκπαίδευσης).

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει να δει αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, καθώς το σύστημα υγείας φτάνει στα όριά του, με τις διασωληνώσεις να τρομάζουν. Δυστυχώς, αυξάνονται ανησυχητικά και οι θάνατοι.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, το lockdown που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει άμεση ισχύ, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θέλει η κυβέρνηση να αφήσει να περάσει το Σαββατοκύριακο, επιτρέποντας τις μετακινήσεις εκτός νομού, κάτι που θα συνεπάγεται και την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι πληροφορίες , μάλιστα, αναφέρουν ότι θα έχουμε lockdown τριών εβδομάδων. Μάλιστα, στο διάστημα της τρίτης εβδομάδας η κυβέρνηση από κοινού με τους λοιμωξιολόγους θα κάνει εκτίμηση της κατάστασης και της πορείας του κορονοϊού στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, αναμένεται, όπως ισχύει και στη Θεσσαλονίκη, να κλείσουν τα Λύκεια ενώ ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα είναι παρόμοιος με αυτό που ισχύει ήδη σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη.

Εφιαλτικά τα ημερήσια νούμερα κρουσμάτων, διασωληνωμένων, θανάτων

Οι αριθμοί που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, είναι εφιαλτικοί: 2.646 κρούσματα, 179 διασωληνωμένοι και 18 θάνατοι. Ανακοινώθηκε, δηλαδή, ρεκόρ κρουσμάτων σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, με αυτή τη δραματική αύξηση ως δεδομένο και υπό τον φόβο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα (ήδη καταγραφόταν ανοδική πορεία), ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε με τους λοιμωξιολόγους το μεσημέρι της Τετάρτης έκανε δεκτή την εισήγησή τους και αποφάσισε να ανακοινώσει γενικό lockdown στη χώρα. Στην ενημέρωση που θα κάνει ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, στις 12:00, από το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι μαζί του και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα δεχθούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για το lockdown, τις ΜΕΘ και την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας γενικότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες , πρόθεση της κυβέρνησης είναι το διάστημα αυτό να είναι μικρότερο ώστε η αγορά να κερδίσει» όλο τον Δεκέμβριο, θυσιάζοντας ουσιαστικά όλο τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να οδηγούμαστε σε lockdown τριών εβδομάδων με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα υλοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που ισχύει στη Θεσσαλονίκη.

«Τις τελευταίες μέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Για αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία» σημείωναν χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τετάρτης κυβερνητικές πηγές.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών»πρόσθεταν οι ίδιες πηγές. Μια γεύση για το τι έρχεται έδωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιαςσε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων εισηγήθηκε στην κυβέρνησηlockdownσε όλη τη χώρα για τονεπόμενο έναν μήνα» είπε ο αρμόδιος υπουργός και παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, ο καλπασμός των κρουσμάτωνστην Αττική αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, μετά και το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ, αλλά και η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας –χαρακτηριστικό είναι το γεγονός του ποσοστού κάλυψης των κλινών εντατικής Covid-19 των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, καθώς τη Δευτέρα το βράδυ έφτασε στο 70% –, σηματοδοτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και αποτελούν τους βασικούς λόγους για τη διαφαινόμενη επιστροφή ενός ολικού lockdown.

Χάθηκε η μπάλα

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αλλαγή γηπέδου, η πανδημία και η διαχείρισή της συνεχίζουν να αποτελούν το κρίσιμο ζήτημα για τις πολιτικές – και όχι μόνο – εξελίξεις, καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. Τα πράγματα με τον κορωνοϊό μοιάζουν ιδιαιτέρως δύσκολακαι φαντάζουν ακόμα δυσκολότερα λόγω των ενδείξεων ότι κάπου έχει χαθεί η μπάλα.

Τα στοιχεία για τις ΜΕΘ δεν είναι σαφή εδώ και καιρό, από το τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη απουσίαζε κάθε αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (παρά μόνο είχε πρώτο ενικό, κούνημα δαχτύλου στους πολίτες και αναφορά σε… ψεκασμένους), το lockdownστη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες το πρωί άφηνε ανοιχτά τα σχολεία (όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας) και το απόγευμα έκλεισε τα Λύκεια (όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς), η εμφάνιση Χρυσοχοΐδη στην εξειδίκευση των μέτρων ήταν μόνο για να ανακοινώσει ότι «όποιος δεν τηρεί μέτρα σκάβει τάφους»και όλα αυτά με μια κοινωνία στα όρια, πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται σε απόγνωση και με θυμό, και ορίζοντα τα… Χριστούγεννα.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdownδείχνει ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ιδιαίτερα πιεσμένη και ότι οι βεβαιότητες του καλοκαιριού μοιάζουν να χάνονται ύστερα από κάθε ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Βέβαιαο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας την επόμενη μέρα πως απέχουμε ακόμα από ένα lockdown, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις σήμερα Πέμπτη για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται για τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας. Ταυτόχρονα δεχόταν πιέσεις ακόμα και από δικούς της βουλευτές, για να μην γίνει λόγος για τους εκπροσώπους των κλάδων που πλήττονται περισσότερο, για τα νέα μέτρα που λαμβάνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ουσιαστικά «έδειξε» την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που λαμβάνονται. «Άκουσα με ενδιαφέρον και προβληματισμό τις επισημάνσεις πολλών συναδέλφων, ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν παίρνουμε μέτρα δημόσιας πολιτικής δεν στοχοποιούμεποτέ κανέναν κλάδο. Ο λόγος για τον οποίο αναγκαστήκαμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην εστίαση, στη διασκέδαση, στον πολιτισμό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτό μας συμβούλευσαν οι ειδικοί να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στους «γαλάζιους» βουλευτές.

Δεν μπορεί πάντως να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι προχθές ο Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως υπάρχει ένα δύσκολο διάστημα μπροστά, ανέφερε ότι «τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει και τα οποία τα πήραμε πάλι νωρίτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες–με μικρότερο, δηλαδή, αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες–θα χρειαστούν 10 με 15 ημέρες για να αποδώσουν. Θα έχουμε μια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμηκαι απολύτως αντιμετωπίσιμη».

 Ένα lockdown «κοντινό με εκείνο της άνοιξης» αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, όπως σημείωσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ «χρειάζεται καθολικότητα σε όλα αυτά (σ.σ. τα μέτρα). Συνεδρίασε χθες έκτακτα η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και υπό το πρίσμα της εξάπλωσης της επιδημίας και των επιδημιολογικών δεδομένων, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση γενικό lockdown στη χώρα».

Όπως εξήγησε η επιτροπή πρότεινε lockdown λόγω των πολλών θετικών τεστ, της αύξησης του ρυθμού μεταδοτικότητας και της πίεσης στο σύστημα Υγείας από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

«Αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους» τόνισε σχετικά.

Συνέχισε, λέγοντας, ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, οφείλεται, εν μέρει και στα πολλά –περί τις 25.000- τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

Τόνισε ωστόσο πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος. Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές. Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός για τη δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας. Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα».

Επιπλέον, έκανε λόγο ότι τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη επιδημιολογικά είναι δύσκολα, ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, σχολιάζοντας την αξιοπιστία των rapid test, εξήγησε πως «το να βγει τη μια μέρα θετικό και την άλλη αρνητικό, σημαίνει ότι  μπορεί να επωάζει ακόμα ο ιός. Το αντίστροφο χρειάζεται κάποια συζήτηση».

Πηγή: madata.gr