Γηροκομείο στα Χανιά: Χωρίς σταματημό οι αποκαλύψεις. Πού στρέφονται οι έρευνες

0
30

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο Χανίων μετά τις καταγγελίες συγγενών θανόντων ηλικιωμένων που υπήρξαν τρόφιμοι.

Οι έρευνες στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις καταγγελίες για κακοποιήσεις και τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Η δεύτερη έχει να κάνει σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ με περίεργες μεταβιβάσεις είτε σε φιλικά προς το ίδρυμα πρόσωπα είτε προς την εκκλησία από ανθρώπους που μετά τη μεταβίβαση κατέληξαν στο ίδρυμα.

Επίσης, όπως αναφέρει το cretapost.gr, υπάρχει μια καταγγελία και για εμπλοκή αστυνομικών, την οποία ερευνούν οι αρχές.

Συγγενείς τροφίμων μίλησαν στην κάμερα του ΣΚΑΪ για κακοποίηση των δικών τους ανθρώπων, αλλά και για υποχρεωτικές αλλαγές διαθήκης, ενώ η διοίκηση της δομής επιμένει να αρνείται όλες τις κατηγορίες, καταθέτοντας μάλιστα αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Νοσηλεύτηκε στο γηροκομείο-Άουσβιτς, σε αθλία κατάσταση, την επισκεπτόμουν και έβλεπα τραγικές εικόνες, δεμένους ανθρώπους, θα καταθέσω και φωτογραφίες», δήλωσε χαρακτηριστικά συγγενής θύματος.

Έξω από το κατώφλι του εισαγγελέα, συγγενής ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο των Χανίων, κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ πως της άρπαξαν την περιουσία, ενώ η γυναίκα είχε άνοια, καθώς είχε περάσει δύο εγκεφαλικά.

«Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης, μεσολάβησε ώστε η περιουσία της … μου, η οποία ήταν σε αρχική άνοια, και με δύο εγκεφαλικά στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε σε μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης», σημείωσε ο συγγενής της άτυχης γυναίκας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό σύμφωνα με πληροφορίες του οποίου η η εν λόγω περιουσία μεταβιβάστηκε στην Εκκλησία, σε Μητροπόλεις και Μονές.

 
Tι απαντά ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνος
«Υπήρξαν κάποιες αναφορές από Μέσα για εμπλοκή της εκκλησίας με τρόφιμο του γηροκομείου Υπήρξε κάποια δωρεά, κάνουν λόγο για μία ηλικιωμένη με την οποία είχαν προσωπικές σχέσεις και εκείνη ήθελε οικειοθελώς με σώας τας φρένας και νομίμως να γράψει κάποια περιουσιακά της στοιχεία στη Μονή», δήλωσε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνος.

«Δεν έχει καμία σχέση η τοπική Εκκλησία με το γηροκομείο που αναφέρεται στα Μέσα τις τελευταίες ημέρες. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια της Μητροπόλεως», πρόσθεσε.

«Από κει και πέρα όσον αφορά τα άλλα θέματα που έχουν ακουστεί είναι θέματα που θέλουν περισσότερη έρευνα και δεν μπορεί ο καθένας να εκφράζεται κατά της τοπικής εκκλησίας αυτές τις μέρες. Πρόκειται για μία γυναίκα την οποία στα τελευταία της ζωής της την ανέλαβε η τοπική εκκλησία βοηθώντας πάρα πολύ πληρώναμε περίπου 1200 ευρώ σε κάποια δομή ηλικιωμένων που χρειαζόταν για να μπορέσει να φιλοξενηθεί. Δεν έγινε όμως κανένα συμβόλαιο μέσα σε γηροκομείο . Όλα έγιναν στο νοσοκομείο πριν πάει δηλαδή στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Είχε σώας τας φρένας και υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Είχε ένα ενοίκιο γύρω στα 600-700 ευρώ τα υπόλοιπα τα έβαζε η τοπική εκκλησία για όσο καιρό χρειάστηκε να φιλοξενηθεί στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και ανέλαβε και όλα τα υπόλοιπα κηδεία κλπ», κατέληξε.

Πηγή: madata.gr