Γκ. Μαγιορκίνης: Πολύ μακριά το σενάριο του γενικευμένου lockdown

0
59

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, μετά και την τελευταία δέσμη μέτρων.

«Υπάρχει ένα φως αισιοδοξίας, καθώς στο τέλος της εβδομάδας είδαμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των διασωληνωμένων, το οποίο δείχνει πως τα μέτρα που πήραμε με τη χρήση μάσκας έχουν προστατέψει κάποιους από τους ευπαθείς πληθυσμούς» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Εκτίμησε δε ότι σε περίπου 10 ημέρες θα δούμε και τα αποτελέσματα των μέτρων που υιοθετήθηκαν προσφάτως.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα στην Αττική.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο κ. Μαγιορκίνης προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας, σε περίπτωση πολλαπλών νοσηλευόμενων κρουσμάτων.

«Όσο καλά οργανωμένο και να είναι ένα σύστημα υγείας σε περίοδο πανδημίας θα καταρρεύσει αν έχουμε πολλά κρούσματα»

Ερωτηθείς, παράλληλα, για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, όπως είχε εφαρμοστεί τον Μάρτιο, ο έγκριτος επιδημιολόγος εμφανίστηκε αρνητικός, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ μακριά.

Ειδική μνεία έκανε και στο άνοιγμα των σχολείων, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν, όπως ακριβώς λειτούργησαν τον Μάιο, δηλαδή με εκ περιτροπής διδασκαλία.

«Από τα στοιχεία που έχουμε από το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό, ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 10-19 ετών είναι το νούμερο ένα που φέρνει τον ιό στο σπίτι. Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στυλ Μαΐου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει καθημερινά τριψήφιο αριθμό νέων περιστατικών, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση έχουν καταγράψει και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν 254 κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων τα 98 στην Αττική και τα 76 στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών ανέρχεται πλέον στα 6.632, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Τα 1.592 (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 3.207 (48,4%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι ασθενείς, ταυτόχρονα, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, αριθμούν σε 22. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. Επτά (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

naftemporiki.gr

Πηγή: madata.gr