Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η μορφή της επιδημίας, χρειάζεται εγρήγορση

0
56

Ο καθηγητής ιατρικής της σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στο ΟΡΕΝ για τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι αριθμοί, που κυμαίνονται από 150 έως 250, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει πως υπάρχει ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό, ο οποίος παίζει βέβαια και ανάλογα με τις μέρες», τόνισε ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των 29 λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

«Είναι διαφορετικά τα δείγματα τη Δευτέρα, διότι μεσολαβεί το σαββατοκύριακο και διαφορετικά την Τετάρτη, διότι Δευτέρα-Τρίτη μαζεύονται αρκετά δείγματα και μετρούνται κι εν τέλει φαίνονται στα μέσα της εβδομάδος», συνέχισε ο καθηγητής.

«Υπάρχει λοιπόν ένας σημαντικός αριθμός καθημερινώς, ευτυχώς όχι σε εκθετική αύξηση σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα του Αυγούστου, που φοβόμασταν ότι θα εκτραπεί το σύστημα (σ.σ. Υγείας) και πως το Rt θα ανεβεί πάνω από 1. Αυτήν τη στιγμή έχει σταθεροποιηθεί, έστω και σε μικρό βαθμό, κάτω από το 1. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό», προσέθεσε.

«Παρ’ όλα αυτά, όμως, είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση διότι όλα αυτά αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Μπορεί με ένα συμβάν -το είδαμε και στη Μόρια ή στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας που είχαμε σχεδόν 50 κρούσματα- να αλλάξει το τοπίο, να αλλάξει η μορφή της επιδημίας», επεσήμανε και σημείωσε:

«Χρειάζεται λοιπόν συνεχής εγρήγορση. Είναι κρίσιμη η περίοδος αυτή. Όχι τόσο ως προς τη δραματική αύξηση κρουσμάτων, όσο ως προς τη χρονική φάση που βρισκόμαστε. Είναι η στιγμή που πρέπει να προσέξουμε για τη χειμερινή περίοδο, γιατί πρέπει να πάμε με μία ελεγχόμενη διασπορά της νόσου, ειδάλλως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Έτσι λοιπόν πρέπει να γίνεται μια τεράστια προσπάθεια σε όλη την έκταση της πυραμίδας: από τον πρωθυπουργό, μέχρι τον τελευταίο πολίτη».

«Όλοι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να τηρούμε τις οδηγίες, να συμμορφωνόμαστε σε όλα, να προτρέχουμε, να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε εγκαίρως», κατέληξε.

Πηγή: madata.gr