Γώγος: Καμπανάκι για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Το Rt μπορεί να ξεφύγει

0
54

Πρέπει να προσέχουμε, γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0, εξήγησε ο Χ. Γώγος, μιλώντας για τα κρούσματα κορονοϊού.

Τη μεγάλη ανησυχία του για τα φαινόμενα συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής παθολογίας, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής των 29 λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, τόνισε πως θα πρέπει οπωσδήποτε ν’ αραιωθεί ο κόσμος και πως τώρα, με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία, είναι μια ευκαιρία να γίνει αυτό.

Παράλληλα, είπε πως το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται, λόγω του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς, όπως επεσήμανε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για την Covid-19.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως το τοπικό Rt στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο, «πρέπει να προσέχουμε, γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτήν τη στιγμή θ’ αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1, υποστήριξε.

Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρο, υπογραμμίζοντας πως ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Όσον αφορά στην αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» και συνέχισε λέγοντας πως θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», δήλωσε.

Σχετικά με το εμβόλιο, είπε πως μέχρι την άνοιξη θα υπάρχει, προκειμένου να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι», σημείωσε.  

Πηγή: madata.gr