H Gazprom φεύγει από Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία και Τσεχία

0
25

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της, η εταιρεία εγκατέλειψε το παράρτημα της στη χώρα.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παύει τις δραστηριότητες του στη Γερμανία, έπειτα από τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας σχετικά με την επιμονή της Μόσχας να λαμβάνει πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια από ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δεν είχε  γίνει ακόμη ξεκάθαρο πόσο η κίνηση αυτή θα επηρεάσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, από το οποίο η Γερμανία εξαρτάται για περίπου το 40% των αναγκών της.

Όπως αναφέρει η ρωσική κρατική εταιρεία,  δεν είναι πλέον ιδιοκτήτρια, τόσο της Gazprom Germania όσο και όλων των μονάδων που ελέγχει η τελευταία, μεταξύ των οποίων είναι η  Gazprom Marketing & Trading με έδρα στο Λονδίνο, καθώς και εταιρείες στην Ελβετία και την Τσεχία.

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής σε ποίον περνά η ιδιοκτησία τους.

Η απομάκρυση της Gazprom από την γερμανική αγορά πραγματοποιείται σε μία περίοδο, όπου οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας έχουν καθοριστική σημασία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει όμως να σημιωθεί ότι η Gazprom έχει τεθεί προ πολλού στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η στρατηγική της έπαιξε ρόλο στην κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι αρχές κατηγορούν την εταιρεία ότι συγκράτησε αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μάλιστα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέρρευσε στον Τύπο ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έκαναν «έφοδο» στα γραφεία της Gazprom, αναζητώντας αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε ζητήσει από την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση να δώσουν οδηγίες για την εφαρμογή της νέας πολιτικής από σήμερα, Πέμπτη. Οι μεγάλες οικονομίες του G7 απέρριψαν την απαίτηση της Ρωσίας για αλλαγή του νομίσματος. 

Σε επαφές που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τετάρτη, ο Πούτιν είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν με ευρώ ή δολάρια με τα χρήματα να πληρώνονται στην Gazprom Bank να μεταφέρονται σε ρούβλια στη Ρωσία, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σολτς δεν συμφώνησε στη διαδικασία αυτή, αλλά ζήτησε τις οδηγίες γραπτώς για να κατανοήσει καλύτερα την πρόταση. Έκτοτε, φαίνεται να έχουν γίνει περαιτέρω επαφές των δύο πλευρών σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων.  

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των δολαρίων και των ευρώ σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία. Τα υφιστάμενα συμβόλαια συνεχίζουν να ισχύουν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια, του είπε ο Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντράγκι. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ότι η Gazprom Bank θα παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για τις συναλλαγές των αγοραστών με την Gazprom. Οι πληρωμές θα γίνονται  στο νόμισμα που προβλέπει το συμβόλαιο (π.χ. ευρώ), στην επίσημη ισοτιμία ρουβλίου/ευρώ που δίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την ημέρα αυτή. 

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι η αλλαγή του νομίσματος είναι αναγκαία, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες  έχουν «παγώσει» τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Τράπεζας της Ρωσίας. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ  έχει επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία δεν θα απαιτήσει άμεσα στις πληρωμές σε ρούβλια, καθώς αυτή είναι πιθανότατα μία «σταδιακή διαδικασία». 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις, όμως σκέφτεται να επεκτείνει το σχέδιό του για πληρωμές σε ρούβλια και σε άλλα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, τα σιτηρά, τα λιπάσματα, ο άνθρακας και τα μέταλλα. 

Η Γερμανία, όπως και το G7 επέμεναν ότι οι συμφωνίες για το αέριο δεν μπορούν να αναθεωρηθούν μονομερώς.

ΠΗΓΗ: REUTERS- SKAIGR

Πηγή: madata.gr