Η Άγκυρα προκαλεί και πάλι: Η Ελλάδα καταπιέζει την τουρκική μειονότητα στη Θράκη

0
32

Ευκαιρία για να επαναλάβει τις μαξιμαλιστικές και αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας έδωσε στο τουρκικό ΥΠΕΞ μια δήλωση του Νίκου Δένδια στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε τα αυτονόητα, λέγοντας ότι «η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας». Προσέθεσε, δε, ότι «η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες».

«Κι εσείς καταπιέζετε»

Η δήλωση αυτή έγινε αφορμή για μια εξαιρετικά επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία αναφέρεται ότι «η Ελλάδα με την καταπιεστική της πολιτική εναντίον της τουρκικής μειονότητας της Θράκης έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι κωμικοτραγικό ένας υπουργός Εξωτερικών μιας τέτοιας χώρας να κατηγορεί τη χώρα μας για μειονοτικά δικαιώματα».

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ πήγε το πράγμα ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης και από άλλες συνθήκες και κάλεσε την Αθήνα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, της άρνησης της τουρκικής ταυτότητας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης πρέπει να συζητήσει, με διάλογο, με την μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

http://www.topontiki.gr

Πηγή: madata.gr