Η αγορά φέρνει προβληματισμό στους ειδικούς. Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων

0
157

Ο κύβος ερρίφθη και η αγορά αρχίζει και πάλι την λειτουργία της. Τα μέτρα όμως θα είναι αυστηρά. Θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των πελατών και μόνο τα μικρά μαγαζιά θα ανοίξουν σε πρώτη φάση.  
Το άνοιγμα, από την Δευτέρα 5 Απριλίου, αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Οι καταστηματάρχες μπορούν να δέχονται έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματος τους.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται με χρονικό περιορισμό και sms και οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν κατά νου πως δικαιούνται ένα sms κάθε ημέρα.

Φόβοι για επιδημιολογική «έκρηξη» από το άνοιγμα

Όλοι οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων θα υποβάλλονται μια φορά την εβδομάδα σε self-test.

Κάποιοι ειδικοί πάντως βλέπουν πως θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση από το άνοιγμα της αγοράς. «Έκρηξη», ακόμα και διπλασιασμό στα κρούσματα, φοβούνται άλλοι.

Θυελλώδης συνεδρίαση της επιτροπής

Η επιτροπή έφτασε στις αποφάσεις της μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση με πολλές διαφωνίες.

Ειδικοί υποστήριζαν πως θα πρέπει να υπάρχουν πρώτα τα self-tests και μετά να γίνει οποιαδήποτε κουβέντα για άνοιγμα Στην χτεσινή εκπομπή LIVE NEWS οι προβληματισμοί των επιστημόνων είχαν φανεί από τις δηλώσεις των ειδικών.

Παρά τις εντάσεις, πάντως, στα σχέδια της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι από την επόμενη εβδομάδα να μπουν στην κουβέντα για το άνοιγμα και τα πολυκαταστήματα. Από τις 12 Απριλίου σειρά για άνοιγμα θα πάρουν πάντως τα Λύκεια.

Προβληματίζει ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Από αυτό το Σάββατο και κάθε σαββατοκύριακο θα επιτρέπεται:

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο
Με κωδικό 6
Έως τρία άτομα ή μία οικογένεια

Χτες πάντως καταγράφηκε αριθμός – ρεκόρ στις εισαγωγές covid ασθενών με 628 εισιτήρια στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι 739 διασωληνωμένοι και οι 76 νεκροί που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, συμπληρώνουν την τριάδα της σκληρής επιδημιολογικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα. «Καμπανάκι» χτυπάει και το αυξημένο κατά 61% στις δύο τελευταίες μετρήσεις ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων

Όταν τελείωσε η τηλεδιάσκεψη έλεγαν ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει μεσοβδόμαδα και με τεστ. Όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων ήταν έντονος ο προβληματισμός για το επόμενο βήμα.

Ουσιαστικά οι επιστήμονες είπαν ότι αν η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα μαγαζιά, θα πρέπει να γίνει με τεστ. Η κυβέρνηση, μη μπορώντας να καθυστερήσει άλλο το άνοιγμα της αγοράς, πήρε πάνω της την απόφαση.

Για τα σχολεία οι ειδικοί ήταν κάθετοι, ότι πρέπει να γίνει αποκλειστικά με τεστ. Τα Λύκεια φαίνεται πως είναι πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Πηγή: madata.gr