Η ανεργία των νέων θα διπλασιαστεί φέτος

0
95

Η ETUC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων καλεί την Κομισιόν να βελτιώσει σημαντικά την εγγύηση για τους νέους μετά από νέους υπολογισμούς της που δείχνουν ότι η ανεργία των νέων θα διπλασιαστεί σχεδόν φέτος.

Σύμφωνα με την ETUC, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η ανεργία των νέων σημείωσε άνοδο κατά 159.000 μόνο τον Μάρτιο μόλις ξεκίνησε το lockdown, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 2,8 εκατομμύρια (15,4%), ενώ πολλοί ακόμη αγωνίζονται να επιβιώσουν από την επισφαλή εργασία.

Το ερευνητικό ινστιτούτο της  ΕTUC προβλέπει ότι η κρίση θα ωθήσει την ανεργία των νέων στα 4,8 εκατομμύρια (26,2%) μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένουν επίσης ότι ο αριθμός των νέων που δεν έχουν εκπαίδευση, απασχόληση ή κατάρτιση θα αυξηθεί από 4,9 εκατομμύρια σε 6,7 εκατομμύρια.

Η ETUC καταγράφει ότι μέχρι το 60% των παρεμβάσεων της “εγγύησης για τη νεολαία” αποτελούσαν πρακτική άσκηση και όχι πραγματικές θέσεις εργασίας σε ορισμένα κράτη μέλη. Τα αποτελέσματά του υπολείπονται των προσδοκιών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ποσό των 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε στο πρόγραμμα μεταξύ 2014 και 2020 θα ισοδυναμούσε με 1.333 ευρώ ανά άνεργος φέτος. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να είναι περισσότερα από 7.000 ευρώ.

Η ETUC ζητά ως εκ τούτου δεσμευτικά κριτήρια ποιότητας που να δίνουν προτεραιότητα σε πραγματικές θέσεις εργασίας και μαθητείες και απαγόρευση κακών πρακτικών που οδηγεί σε εκπαιδευόμενους να αντικαταστήσουν τους κατάλληλα αμειβόμενους. Ζητά επίσης αυξημένο προϋπολογισμό της ΕΕ και ελάχιστο όριο για τις δαπάνες των κρατών μελών για την απασχόληση των νέων, καθολική πρόσβαση στα κοινωνικά οφέλη για τους συμμετέχοντες στην Εγγύηση Νέων και συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος

Πηγή: madata.gr