Η αποτίμηση των Αμερικανών για την ομιλία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο

0
94

Η αναμφίβολα ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αλλάξει, έστω συν τω χρόνω, την εικόνα για την Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους Αμερικανούς βουλευτές, αν και δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά τη λέξη «Τουρκία» στην ομιλία του, κατάφερε να φωτογραφήσει τη γείτονα αποτελεσματικά, ως παράγοντα αποσταθεροποίησης της ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική Βουλή, γίνεται 24 ώρες πριν τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν, με τους Δημοκρατικούς βουλευτές να τον χειροκροτούν όταν φωτογραφίζει την Τουρκία ως παράγοντα αποσταθεροποίησης και εν δυνάμει απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αν και η Τουρκία έχει καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος που είχε, με την στάση που κράτησε στην εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που αντιμετωπίζουν την Τουρκία λιγότερο φιλικά και περισσότερο επιφυλακτικά.

Αμερικανικές πηγές λένε ότι το ισχυρό χαρτί που δόθηκε στην Ελλάδα, με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, παίχτηκε σωστά, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά στην «καρδιά» των Αμερικανών βουλευτών και να καταφέρνει να συνδέσει τα ελληνικά θέματα με τις ανησυχίες και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πηγή: madata.gr