Η χώρα που νίκησε την πανδημία με αμφιλεγόμενο τρόπο

0
112

Πρόσφατα σε ομιλία του ο μεγιστάνας Μπιλ Γκέιτς την ανέφερε ως τη χώρα με τον αποτελσματικότερο τρόπο αναχαίτισης της πανδημίας. Η Νέα Ζηλανδία για 6 μήνες δεν είχε ούτε ένα κρούσμα Covid-19, και ούτε ένα θάνατο από τη πανδημία. Το σερί έσπασε στις 17 Αυγούστου όταν εντοπίστηκε ένα κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα.

Με μόλις ένα καταγεγραμμένο κρούσμα η κυβέρνηση επέβαλλε μέσα σε 24 ώρες εθνικό lockdown με αυστηρούς κανόνες ακόμα και στις συγκεντρώσεις εντός των σπιτιών και μετακινήσεων ακόμα και για άσκηση.

Μάλιστα στην επιβολή καθολικού lockdown ήταν σύμφωνοι κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Οι Νεοζηλανδοί από τη πρώτη στιγμή της εμφάνισης του ιού πήραν στα σοβαρά τη  κατάσταση εφαρμόζοντας ένα πολύ αποδοτικό σύστημα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Μάλιστα οι κάτοικοι γύρω από ένα κρούσμα ειδοποιούνταν με μήνυμα ότι βρίσκονται σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων από πιθανή εστία μεάδοσης του ιού.

Εφάρμοσε σχεδόν καθολικά υποχρεωτική την τηλεργασία, ενώ όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Αλλά το πιο σκληρό μέτρο ήταν ότι έκλεισε τα σύνορά της στο έξω κόσμο, ενώ όσοι Νεοζηλανδοί επέστρεφαν στη χώρα έμπαιναν σε καραντίνα 14 ημερών σε ειδικά δωμάτια που πλήρωναν οι ίδιοι.

Τα αποτελέσματα φαίνεται πως τους δικαίωσαν αλλά τα μέτρα ήταν ιδιαιτέρως αυστηρά. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το 84% των Νεοζηλανδών συμφωνεί με τα μέτρα που πάρθηκαν και στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Πηγή: madata.gr