Η διαφορετική Ανάσταση Ρωσίας και Ουκρανίας στην σκιά του πολέμου

0
73

Στην σκιά της ρωσικής εισβολής γιορτάστηκαν οι Άγιες μέρες του Πάσχα στην μαρτυρική Ουκρανία. Μετά την άρνηση του Πούτιν να τηρήσει εκεχειρία ειδικά τις ημέρες αυτές, οι εκκλησίες παρέμειναν κλειστές το βράδυ της Ανάστασης υπό τον φόβο των βομβαρδισμών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολουθεί τη λειτουργία της Ανάστασης στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα χοροστατούντος του πατριάρχη Κύριλλου.

Με μπλε σκούρο κοστούμι, άσπρο πουκάμισο, μωβ γραβάτα και κρατώντας ένα κερί, διακρίνεται να δαγκώνει τα χείλη του ενώ δίπλα του στέκεται ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η κάμερα εστιάζει σε εκείνον ενώ κάνει τον σταυρό του, με την στάση του σώματός του να δείχνει ανυπομονησία και νευρικότητα.

Με το πασχαλιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε έμφαση στη μεγάλη γιορτή που ενώνει όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ξεχνώντας τους Ουκρανούς.

Σε αντίθεση με τον Πούτιν ο οποίος μπόρεσε να γιορτάσει την Ανάσταση μαζί με τους Ρώσους πολίτες, οι Ουκρανοί δεν είχαν αυτήν τη δυνατότητα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μέσα από τον Ναό της Αγίας Σοφίας εμφανίστηκε μόνος του.

«Οι ψυχές μας είναι γεμάτες οργή και μίσος απέναντι στους εισβολείς και όλα όσα έχουν κάνει. Μην αφήνετε την οργή να μας καταστρέψει μέσα μας. Μετατρέψτε το σε ευγενική δύναμη για να νικήσουμε τις δυνάμεις του κακού».

Ο Πούτιν αρνήθηκε να κηρύξει ανακωχή τις μέρες του Πάσχα που είναι κοινή για τους Ρώσους και τους Ουκρανούς αναγκάζοντας τις Αρχές να επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Τίποτα δε θύμιζε τη χαρμόσυνη πρωινή λειτουργία του Πάσχα άλλων ετών. Στις εκκλησίες του Κιέβου πρόσωπα θλιμμένα και μάτια δακρυσμένα.

Μόνη παρηγορά η προσευχή στον θεό για να δοθεί ένα γρήγορο τέλος στο άδικο αιματοκύλισμα.

Ανάμεσα στους πιστούς και στρατιώτες που διέκοψαν για λίγο τη μάχη αλλά και όσοι δίνουν τη δική τους.

«Ακόμα και εμείς που δε φοράμε στρατιωτική στολή δε σημαίνει ότι δε στηρίζουμε και δε βοηθάμε. Βοηθάμε με όλη μας την καρδιά και το σώμα σε ό,τι έχουν ανάγκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της ξεχωριστής γιορτής, ο Ύψιστος είναι μαζί μας και θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία».

Ζαπορίζια
Στη μαρτυρική Ζαπορίζια οι πολίτες παρακολουθούν το πρωί τη λειτουργία καθώς οι εκκλησίες χθες ήταν κλειστές εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με την ευχή η Ανάσταση να μην αργήσει άλλο για την Ουκρανία.

Πηγή: madata.gr