Η διπλωματία των σεισμών κράτησε λίγο: Η Τουρκία προκαλεί με νέα Navtex και ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

0
54

Οι πληγές που άνοιξε ο εγκέλαδος στην Σάμο και την Σμύρνη δεν άλλαξαν την στρατηγική των τουρκικών προκλήσεων. Τα τηλεφωνήματα στήριξης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι επικοινωνίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσαν προς στιγμήν την εντύπωση πως η φυσική καταστροφή θα έφερνε τις δύο χώρες πιο κοντά και θα αποκλιμάκωνε την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Μία μέρα μετά τον καταστροφικό και με την Τουρκία να μετρά ακόμη θύματα και τραυματίες κάτω από τα ερείπια, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex, ζητώντας διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και με το “OrucReis” να συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες. Είχε προηγηθεί ένα μορατόριουμ διάρκειας 48 ωρών λόγω των εθνικών εορτών των δύο χωρών που δεν πραγματοποιήθηκε καμία άσκηση.

Και ξανά προς τις προκλήσεις τραβά

Με την τουρκική Navtex παρατείνεται η παρουσία του “Oruc Reis” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και προαναγγέλλονται έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Η δέσμευση της θαλάσσιας περιοχή θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και αφορά επίσης τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού “Αταμάν” και “Τζένγκις Χαν”. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων πήρε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να εξανίσταται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε Navtex, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διάβημα και αντι – navtex από την Αθήνα

Το υπουργείο Εξωτερικών, που δεν αφήνει καμιά τουρκική κίνηση αναπάντητη, αντέδρασε με νέο διάβημα διαμαρτυρίας. Παράλληλα χαρακτήρισε παράνομη τη νέα Navtex και έκανε λόγο για ενέργεια που “δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή”. Επίσης σημειώνει πως η Άγκυρα “δείχνει εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές”.

Αναφερόμενος στην νέα τουρκική Navtex ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε πως “πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η “διπλωματία των σεισμών” οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί”. Είχε προηγηθεί η έκδοση αντι-Navtex από την ελληνική πλευρά στην οποία επισημαίνεται πως η τουρκική αναγγελία “αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα”.

Με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές ο Ερντογάν

Με την Ευρώπη να βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού και τις ΗΠΑ να μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές εκλογές, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα δύο αυτά γεγονότα συνεχίζοντας απτόητη τις προκλήσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με τον οποίο εξακολουθεί να διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις, σε αντίθεση με τον Τζον Μπάϊντεν με τον οποίο έχει συγκρουστεί μετά την κριτική που του άσκησε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την πολιτική που ασκεί στην ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή.

Άλλωστε ο Ντόναλντ Τράμπ ήταν εκείνος που γλίτωσε την Άγκυρα από τις κυρώσεις λόγω της αγοράς των S-400 και τώρα εκτιμά πως το έργο θα επαναληφθεί στην περίπτωση που κερδίσει εκ νέου τις εκλογές. Μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία με μέτρα καθώς χρησιμοποίησε τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

thetoc

Πηγή: madata.gr