Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια

0
46

Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και την καλεί σε άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεών, συμβάλλοντας στην εξεύρεση διαρκών λύσεων, με καλή πίστη για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο  στο real.gr.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο είπε στο real.gr ότι: “έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το  σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis”.

Όπως σημείωσε, “χθες, η Γενική Γραμματέας της ΕΥΕΔ Χέλγκα Σμιτν έθεσε αυτά τα ζητήματα στον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ”.

“Σχετικά με τα Βαρώσια, η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)”, δήλωσε ο Πήτερ Στάνο.

“Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις”, σημειώνει.

“Η ΕΕ καλεί σε σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί”, δήλωσε ο Π. Στάνο στο real.gr.

Κληθείς  να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις της Τουρκίας, δήλωσε τα εξής: “το νέο τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας από την Τουρκία, που επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είναι βαθιά λυπηρό”

“Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια πορεία κλιμάκωσης της δράσης της που δημιουργεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή”, καταγράφει.

“Η Τουρκία θα πρέπει αντ’ αυτού να συμβάλει στην εξεύρεση διαρκών λύσεων και να εμπλακεί με καλή πίστη σε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο”.

“Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και Τουρκίας”, τονίζει.

Όπως ανέφερε, “οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να διευθετηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις συνομιλίες για το κυπριακό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει”.

“Δεν είναι ώρα για ανάμικτα σήματα. Το μήνυμα της ΕΕ είναι πολύ σαφές: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, καταλήγει ο εκπρόσωπος.

Πηγή: madata.gr