Η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία. Το μάθαμε από τον Σολτς

0
77

Γερμανικά τεθωρακισμένα θα διαθέσει το Βερολίνο στην Ελλάδα, προς αντικατάσταση των αρμάτων σοβιετικής τεχνολογίας που η χώρα μας θα αποστείλει στην Ουκρανία.
«Συμφωνήσαμε τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό πως θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα που διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό και θα διαθέσουμε γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα για αυτό τον σκοπό» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο Ελληνικός Στρατός «διώχνει» τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Σοβιετικής τεχνολογίας BMP 1 που είχε μέχρι σήμερα, με την ανακοίνωση για τη συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου να γίνεται από τον ίδιο τον Γερμανό Καγκελάριο για να ακολουθήσει αργότερα το Πεντάγωνο.

«Συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder» ανέφερε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα χαρακτηριστικά των δύο οχημάτων μάχης είναι:

BMP 1 

Σε υπηρεσία από το 1961
Πλήρωμα 3 επιβάτες 8
Πυροβόλο 73 mm
Προστασία από πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα.
MARDER

Σε υπηρεσία από το 1971
Πλήρωμα 3 επιβάτες 6
Πυροβόλο των 20 χλστ.
Προστασία από πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα.

Πολιτική σύγκρουση
Η επικοινωνιακή διαχείριση του deal με το Βερολίνο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με την κυβέρνηση να επιμένει πως τίποτα δεν θα έμενε στο σκοτάδι.

Ενημέρωση ζητά το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποσιώπησε τη συμφωνία που έκανε με τον Γερμανό Καγκελάριο.

«Να ενημερώσει η κυβέρνηση. Αποσιώπησε τη συμφωνία ο Πρωθυπουργός» σημείωσε η Χαρ. Τρικούπη, ενώ το ΚΚΕ πρόσθεσε: «Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Πηγή: madata.gr