Η εντυπωσιακή πρώτη Ανάσταση στη Χίο με τον ιπτάμενο παπά

0
36

Το Μεγάλο Σάββατο  το πρωί, γίνεται η λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.

Οι πιστοί σήμερα ζουν με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Το πρωί του Μ.Σαββάτου θα ψαλεί ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός». Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο θα πραγματοποιηθεί η αφή του Αγίου Φωτός, όπου θα μοιραστεί σε όλο το Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ θα ακολουθήσει η Τελετή της Αναστάσεως. «Δεύτε λάβετε φως» και «Χριστός Ανέστη» που θα συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς της αγάπης.

Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση». Ο Χριστός με την θέλησή του, έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς.

Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), θα εορτάσουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς.

Η εντυπωσιακή πρώτη Ανάσταση στη Χίο με τον “ιπτάμενο” παπά
Με λαμπρότητα τελέστηκε πέριση η πρώτη Ανάσταση στη Χίο, όπου- παραδοσιακά- πρωταγωνίστησε ο… ιπτάμενος ιερέας.

Οι πιστοί έστειλαν το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης στον ιερό ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου χτυπώντας τα στασίδια, ενώ ο ιερέας Χριστόφορος Γουρλής βγήκε με άλμα από το ιερό.

Η εκκλησία «σείστηκε» από τους χτύπους των σήμαντρων, που σήμαναν τη νίκη του θεανθρώπου επί του θανάτου, ενώ ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα και οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνιούνταν.

Πηγή: madata.gr