Οι αιτίες που οδήγησαν στις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια

0
65

Η φύση εκδικείται όταν ο άνθρωπος επεμβαίνει αλόγιστα είπε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΘ Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ εξηγώντας και αναλύοντας  κατά περίπτωση τους λόγους που οδήγησαν  στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας . Αυθαίρετοι οικισμοί στην εκβολή ποταμού, νομιμοποιημένοι στο πέρασμα του χρόνου από την πολιτεία, καμένα  δάση και περιοχές που αδυνατούσαν να εμποδίσουν  τα νερά  αλλά και το μέγεθος της έντασης του ίδιου του καιρικού φαινομένου,  είναι οι κύριοι λόγοι  που οδήγησαν στον τραγικό απολογισμό των πλημμυρών στην Εύβοια.

Κατά 1,5 μέτρο υψηλότερα από το 2009  έφτασε η στάθμη  των νερών του Λίλαντα ποταμού στην Εύβοια αποκαλύπτοντας έτσι και τη σφοδρότητα του φαινομένου. Το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε ενδεχομένως και τα 350 χιλιοστά σε σύγκριση με τα 150 της προηγούμενης πλημμύρας. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ Λέκκας εκεί πάντα θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα καθώς στις εκβολές  του ποταμού έχει δημιουργηθεί οικιστική περιοχή. Είναι αυθαίρετες κατασκευές που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν  και θα δημιουργούν πάντα πρόβλημα στην περιοχή , ανέφερε ο κ.Λέκκας προσθέτοντας ότι η φύση λειτουργεί όπως εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει  αλλά εμείς πρέπει να αλλάξουμε, είπε ο καθηγητής. Επισήμανε ακόμη ότι την οικιστική αυτή περιοχή δεν μπορούν να την προστατεύσουν αντιπλημμυρικά έργα καθώς βρίσκεται μέσα στο Δέλτα του ποταμού και προηγείται η λεκάνη απορροής του ποταμού εκτάσεως 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στα Ψαχνά υπάρχει μια δεύτερη λεκάνη απορροής, ανεξάρτητη από την πρώτη, που τροφοδοτήθηκε από τα ρέματα που συμβάλουν στα Ψαχνά αλλά και από ποσότητα υδάτων που δεν κατάφερε να συγκρατήσει μια  έκταση που κάηκε πέρυσι . Επειδή η πόλη εκεί αναπτύχθηκε  ανάμεσα στη συμβολή των ρεμάτων  είναι αδυνατεί η διεύρυνση της κοίτης τους  με αποτέλεσμα  όταν υπάρχει  σφοδρή βροχόπτωση  να σημειώνεται υπερχείλιση. Εκτός πόλης δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί έχουν διευρυνθεί οι κοίτες εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Στα Πολιτικά όπου η λεκάνη απορροής είναι μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα  έχουμε μεγάλες κλίσεις εδαφών και παρά την ύπαρξη δάσους που βοήθησε  στη συγκράτηση των υδάτων στο μέτρου του δυνατού η ένταση της βροχής ήταν τόσο μεγάλη που τα δέντρα ξεριζώθηκαν απο τα ασυγκράτητα νερά έφτασαν στα Πολιτικά  βρήκαν μικρές διατομές και  παρουσιάστηκε υπερχείλιση.

Ο κ.Λέκκας κατέληξε ότι δεν μπορούμε σημειακά να εντοπίσουμε που θα γίνει ένας σεισμός ή μια κατολίσθηση ή πόσο θα είναι το ύψος μια ισχυρής βροχόπτωσης . Αυτό μπορούμε μόνο να το διαγράψουμε και να το υπολογίσουμε, σε γενικές γραμμές, ξεκαθάρισε.

Πηγή: madata.gr