Η ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε το Airbnb στο κέντρο της

0
126

Το Άμστερνταμ, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ύφεσης του τουρισμού που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την ενοικίαση σπιτιών μέσω Airbnb, σε τρεις ιστορικές γειτονιές στο κέντρο της πόλης.   

Η απαγόρευση, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της ολλανδικής πρωτεύουσας να συγκρατήσει την ενοικίαση σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb, εν μέσω καταγγελιών από κατοίκους ότι οι τουρίστες καταστρέφουν την ποιότητα ζωής τους.   Περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν στο κέντρο της πόλης πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκαλούνται από τον τουρισμό, λένε οι υποστηρικτές της απόφασης. Η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τις υπηρεσίες bed & breakfast με άδεια, αλλά θα σταματήσει όλες τις άλλες μορφές ενοικίασης σε τουρίστες μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb.     

Ωστόσο η απόφαση αυτή ενισχύει ένα πιο διευρυμένο σύστημα περιορισμού που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου στο Άμστερνταμ. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οποιοσδήποτε ενοικιάζει το σπίτι του στην πόλη θα πρέπει να έχει ειδική άδεια. Το Δημαρχείο δεν θα εκδίδει όμως καθόλου άδειες για τις τρεις γειτονιές που καλύπτονται από την ολική απαγόρευση.     

Σε μια δήλωση που εστάλη στο The Associated Press, η Airbnb δήλωσε ότι το 95% των καταχωρήσεων στο Άμστερνταμ βρίσκονται εκτός των περιοχών που καλύπτονται από την απαγόρευση. «Παραμένουμε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το Άμστερνταμ για να υποστηρίξουμε μακροπρόθεσμες λύσεις σχετικά με την χρήση σπιτιών», δήλωσε η Airbnb. 

Τα Άμστερνταμ, τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για τα άτομα που νοικιάζουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των ιδιοκτητών στο μάξιμουμ των 30 διανυκτερεύσεων κατ ‘ανώτατο όριο το χρόνο και στον περιορισμό των τεσσάρων επισκεπτών ανά διαμέρισμα για κάθε διανυκτέρευση. 

Με το νέο καθεστώς για όλη την πόλη, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώνουν κάθε περίοδο ενοικίασης ενώ τα πρόστιμα θα φτάσουν τα 21.000 ευρώ περίπου. Αξιωματούχοι λένε ότι το νέο σύστημα αδειών θα διευκολύνει τον έλεγχο ότι οι ιδιοκτήτες δεν παραβιάζουν τους κανόνες.  

e-daily

Πηγή: madata.gr