Η Γαλλία στέλνει το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle με αόρατα πλοία και υποβρύχια στην Αν. Μεσόγειο

0
41

Την ώρα που η Άγκυρα τραβάει το σκοινί των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» είναι έτοιμο να καταπλεύσει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Άλλη μια επίδειξη δύναμης και ισχύος από τη Γαλλία, με την επιστροφή του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στην Ανατολική Μεσόγειο, συνοδευόμενο από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα στον γαλλικό τύπο.

Για λόγους ασφαλείας δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες αλλά όπως διέρρευσε από στρατιωτικούς κύκλους, ο απόπλους από το ναύσταθμο της Τουλόν, γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία.

Η αποστολή του Σαρλ Ντε Γκόλ στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιείται μετά τις δηλώσεις του Εμμανουέλ Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις» ενώ την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν απειλούσε πως Ελλάδα και Τουρκία θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την είδηση ότι αναμένεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

Ειδικότερα ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κερασούντα δήλωσε: «Τη χώρα μας που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή  κανένας δεν θα μπορέσει να την εγκλωβίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Όσοι κάνουν τους μάγκες, επειδή τους ξεσηκώνουν οι πρώην αποικιοκράτες, τους συστήνω να μελετήσουν την πρόσφατη ιστορία τους».

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, 30 Αυγούστου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, επισήμως ο Μπορέλ ενημέρωσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα του είπε ότι «το κλίμα σε βάρος της Τουρκίας είναι πάρα πολύ βαρύ. Δεν μπορώ να αποφύγω τις κυρώσεις, εάν δεν προχωρήσετε σε αποκλιμάκωση». 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «είναι πολύ γνωστή η θέση του Ζοζέπ Μπορέλ – ως Ισπανού μάλιστα – καθώς δεν θέλει σύγκρουση με την Τουρκία ενώ θεωρεί ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και θέλει να αποκατασταθεί ο διάλογος». 

Παράλληλα τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο εκπέμπεται το μήνυμα ότι το «θερμό» επεισόδιο δεν αποτελεί ελληνική επιδίωξη, αλλά από την άλλη το σήμα που εκπέμπεται προς την τουρκική πλευρά είναι ότι δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς. «Η απάντηση θα είναι συντριπτική» όπως λένε χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές. «Θα είναι τεράστια σε μέγεθος. Δεν πάμε για λίγα τζαρτζαρίσματα» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

Ακόμη το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στις συμμαχικές χώρες είναι ότι θα πρέπει σιγά – σιγά να δείξουν με ποιο μέρος είναι. Ήδη η Γαλλία έχει πάρει σαφή θέση στο πλευρό της χώρας μας. «Δεν πρόκειται να ξεπλύνουμε εμείς τη μπουγάδα όλων όσοι έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Είναι η ώρα της καθαρής στάσης», διαμηνύουν ανώτατες πηγές. 

Από την πλευρά τους οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν τον «κόκκινο» συναγερμό και συνεχίζουν με έντονη δραστηριότητα στο πεδίο των συνεκπαιδεύσεων. Μάλιστα από τη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις των Εμιράτων. Οι ασκήσεις θα διεξαχθούν σε μεγάλο γεωγραφικό βάθος και μάλιστα θα εστιάσουν προς την περιοχή της Λιβύης. 

Οι τελικές αποφάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Από την άλλη πλευρά, οι Ένοπλες Δυνάμεις περνούν στον αστερισμό της ενίσχυσης με νέα όπλα και δυνατότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο προϋπολογισμός του δεκαετούς προγράμματος μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε βάθος χρόνου στα 10 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται υπό καθεστώς μεγάλης μυστικότητας εντείνονται με τον χρόνο των ανακοινώσεων να μην είναι μακρινός. 

Μέσα που βρίσκονται στη βιτρίνα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας όπως τα μαχητικά «Rafale» και οι φρεγάτες «Bejhara» προβάρουν τα γαλανόλευκα. «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για άμυνα μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα» σημειώνει στο Ανοιχτό Κανάλι ο ναύαρχος Ε.Α. Γιάννης Εγγολφόπουλος.

Και ενώ για τις Stealth φρεγάτες το κοντέρ των συζητήσεων θα γράψει και άλλα χιλιόμετρα, τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν τα σενάρια που αναφέρουν ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα – Γαλλία είναι πιο κοντά και αφορά την απόκτηση έως 18 Rafale τέταρτης γενιάς. «Τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε «κλειστή» εμπλοκή» σημειώνει στο Open TV, ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης. 

Σε συνδυασμό με τα κλίματα υποστρατηγικής κρούσης Scalp, κύριες αμυντικές εγκαταστάσεις, κρίσιμες υποδομές λογιστικής υποστήριξης, αεροπορικές βάσεις ανά την τουρκική επικράτεια βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των Rafale. Ποιοτικοί πύραυλοι μακράς εμβέλειας Meteor που αν συμπεριληφθούν στην προμήθεια των εξοπλισμών μπορούν να πραγματοποιήσουν βολές κατά αεροσκαφών σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ενώ οτιδήποτε βληθεί σε απόσταση 60 χιλιομέτρων θεωρείται βέβαια η κατάρριψή του.  

RealΈθνος

Πηγή: madata.gr