Η Ιταλία διαψεύδει πως ζήτησε να πληρώσει η ΕΕ τη Λιβύη για να μη στέλνει μετανάστες

0
41

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι διέψευσε σημερινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ιταλία προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώνει τη Λιβύη ώστε να σταματά τους μετανάστες που αναχωρούν από τις ακτές της για την Ευρώπη.

 
Ο Ντράγκι τάσσεται υπέρ της χορήγησης από την ΕΕ οικονομικής βοήθειας σε όλες τις αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται στη μετανάστευση προς την Ευρώπη, δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του πρωθυπουργού στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο ο αξιωματούχος διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο ο Ντράγκι ήθελε να προτείνει σε μια σύνοδο κορυφής στις 24 Μαΐου η ΕΕ να κάνει μια συμφωνία παρόμοια εκείνης με την Άγκυρα το 2016, βάσει της οποίας η Τουρκία λαμβάνει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων.

“Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία όσον αφορά τη δημιουργία μιας παρόμοιας συμφωνίας με αυτήν που έγινε με την Τουρκία”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Η θέση της κυβέρνησης είναι πως η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση στη νότια Μεσόγειο και να είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όλες τις αφρικανικές χώρες που εμπλέκονται στις μεταναστευτικές ροές.”

 
Σχεδόν 13.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της Ιταλίας φέτος, περίπου τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Τουλάχιστον 2.000 έφθασαν από την Κυριακή στο νησί Λαμπεντούζα, το αρχικό σημείο άφιξης πολλών ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική.

Οι μετανάστες, που φθάνουν με μικρά και επικίνδυνα πλοιάρια που χειρίζονται διακινητές, μεταφέρονται αλλού στην Ιταλία.

Η μεγάλη πλειονότητα των Αφρικανών μεταναστών που κατευθύνονται στην Ευρώπη διά θαλάσσης αναχωρούν από τη Λιβύη.

Το 2019, η Ρώμη συμφώνησε σε ένα σχέδιο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για αναδιανομή των μεταναστών, μετά την άφιξή τους, όμως το σχέδιο αυτό ήταν εθελοντικό και δεν παρείχε μια σταθερή λύση.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως δεν έχει λάβει καμία προσφορά από κράτος μέλος ότι θα δεχθεί μετανάστες από την Ιταλία.

Το θέμα της μετανάστευσης έχει προκαλέσει την άνοδο αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, Στην Ιταλία, η ακροδεξιά Λέγκα συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντράγκι και θέλει να αναληφθεί δράση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr