Η Κομισιόν εκταμίευσε 14,137 δισ. ευρώ σε 12 ΚΜ, 2,54 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το μέσο SURE

0
131

Η Κομισιόν εκταμίευσε σήμερα 14,137 δισεκατομμύρια ευρώ σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ ως έβδομη δόση χρηματοδοτικής στήριξης βάσει του μέσου SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε το Βέλγιο έλαβε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, Βουλγαρία 511 εκατομμύρια ευρώ, Κύπρος 124 εκατομμύρια ευρώ, Ελλάδα 2,54 δισεκατομμύρια ευρώ, Ισπανία 3,37 δισεκατομμύρια ευρώ, Ιταλία 751 εκατομμύρια ευρώ, Λιθουανία 355 εκατομμύρια ευρώ, Λετονία 113 εκατομμύρια ευρώ, Μάλτα € 177 εκατομμύρια, Πολωνία 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ, Πορτογαλία 2,41 δισεκατομμύρια ευρώ και Εσθονία 230 εκατομμύρια ευρώ. 
Είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου.

Τα δάνεια του SURE θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θεσπίσει ως απάντηση στην πανδημία

Με αυτήν την εκταμίευση, η ΕΕ έχει ήδη χορηγήσει σχεδόν 90 δισεκατομμύρια ευρώ προς τα ΚΜ.

Συνολικά, 19 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη 94,3 δισεκατομμυρίων ευρώ βάσει του SURE, μετά από έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει πρότασης της Κομισιόν, από σύνολο 100 δισ. ευρώ.

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά ότι το SURΕ είναι “μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας και έχει ωφελήσει έως και 30 εκατομμύρια εργαζόμενους και 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις μέχρι στιγμής”.

Ο Επίτροπος Johannes Hahn, υπεύθυνος επί του προϋπολογισμού τόνισε ότι  “αυτή η ιστορία επιτυχίας ανοίγει το δρόμο για το NextGenerationEU” και ο Επίτροπος για την οικονομία Paolo Gentiloni σημείωσε ότι με το SURE τα κράτη μέλη έχουν εξοικονομήσει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα επιτόκια χρηματοδότησης που θα πλήρωναν στην αγορά”

Πηγή: madata.gr