Η Κομισιόν επιδιώκει την διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης στην ΕΕ, κυρίως των Ουκρανών

0
71

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μετανάστευση για να προσελκύσει εργαζομένους με δεξιότητες που της λείπουν, κυρίως προερχόμενους από την Ουκρανία, και να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την απλοποίηση της διαδικασίας που επιτρέπει στους πολίτες τρίτων χωρών να λαμβάνουν μαζί άδεια εργασίας και παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μειώνοντας τον χρόνο της διαδικασίας που απαιτείται. Αυτή η ενιαία άδεια δεν θα συνδέεται πλέον με έναν και μοναδικό εργοδότη και οι κάτοχοί της θα μπορούν νομίμως να αλλάξουν απασχόληση.

Η Κομισιόν επιδιώκει επίσης να διευκολύνει την χορήγηση του καθεστώτος της διαμονής μακράς διαρκείας που μπορεί να χορηγηθεί έπειτα από μία πενταετία νόμιμης παραμονής σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προτείνει την αναγνώριση για πέντε αυτά χρόνια των περιόδων διαμονής σε διαφορετικές χώρες της Ενωσης, διευκολύνοντας έτσι την κινητικότητα των προσώπων μεταξύ των 27.

Ο χρόνος σπουδών στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λαμβάνεται επίσης υπ΄όψιν. Οπως και η περίοδος προσωρινής υποδοχής για λόγους προστασίας, διάρκειας το πολύ τριών ετών, η οποία χορηγείται στα εκατομμύρια των ουκρανών προσφύγων, γεγονός που θα επιταχύνει την πρόσβασή τους στο καθεστώς του δικαιούχου διαμονής μακράς διάρκειας.

Παράλληλα, θα βελτιωθούν τα δικαιώματα που συνδέονται με την επανένωση των οικογενειών: δεν θα υπάρχουν όροι ένταξης, πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τα μέλη των οικογενειών και άμεση χορήγηση του καθεστώτος διαμονής μακράς διαρκείας στα παιδιά των προσώπων που έχουν ήδη αυτό το στάτους.

Εκτός των νομοθετικών τροποποιήσεων, η Κομισιόν προτείνει επιχειρησιακές βελτιώσεις. Η Επιτροπή θέλει να θέσει σε εφαρμογή για το καλοκαίρι 2023 πλατφόρμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία οι υποψήφιοι για μετανάστευση από τρίτες χώρες θα μπορούν να αναρτούν το προφίλ τους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που αναζητούν.

Η Κομισιόν επιδιώκει να δοκιμάσει ένα πρόγραμμα πιλότο που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ουκρανούς μετανάστες ήδη από το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται κάθε χρόνο 2,5 έως 3 εκατομμύρια άτομα που μεταναστεύουν νομίμως στο ευρωπαϊκό έδαφος για σπουδές ή εργασία. Στην συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει κύμα 5 εκατομμυρίων ουκρανών προσφύγων.

Η νόμιμη μετανάστευση ενδυναμώνει την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Εχει θετικό αποτέλεσμα σε όλα τα επίπεδα: δίνει σε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την ζωή τους τροφοδοτώντας με πιο εξειδικευμένους εργαζόμενου τις χώρες υποδοχής».

 
 ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr