Η Κομισιόν παρουσιάζει σχέδιο απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια

0
47

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που προέκυψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές χώρες η μια μετά την άλλη προσφέρουν ασφάλεια σε Φινλανδία και Ουκρανία μέχρι να ενταχθούν ως πλήρη μέλη στο ΝΑΤΟ.
Μέχρι το τέλος του έτους, η Κομισιόν θέλει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα, με στόχο να απαλλαγεί πλήρως από αυτό, ενδεχομένως μέχρι το 2027 και σε κάθε περίπτωση «πολύ πριν από το 2030».

Σχετικά με το πετρέλαιο αναμένουμε την τελική απόφαση για απεξάρτηση από το τέλος του έτους.

Στόχος, γενικά, είναι η ΕΕ να πάψει να αποτελεί πιόνι των εκβιασμών της Ρωσίας λόγω της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με LNG από ΗΠΑ, Καναδά, Αίγυπτο και Ισραήλ, και με φυσικό αέριο μέσω αγωγών από Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν και Αλγερία.

Ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν ασφάλεια σε Σουηδία & Φινλανδία μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Σημειώνεται, τέλος ότι, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, μια σειρά χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και οι βαλτικές ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία με Φινλανδία και Σουηδία, με στόχο να προσφέρουν ασφάλεια στις χώρες στο μεσοδιάστημα μέχρι να ενταχθούν πλήρως στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: madata.gr