Οι μαμάδες με τις κίτρινες μπλούζες που κάνουν τα σώματά τους ασπίδες στους διαδηλωτές

0
55

Η Beverley Barnum, μια μαμά 35 ετών στο Πόρτλαντ, είδε πριν από μέρες στα social media κάποια βίντεο που έδειχναν την προσαγωγή διαδηλωτών σε οχήματα χωρίς διακριτικά των Αρχών.

Τότε η Bev, όπως την αποκαλούν, δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook στην οποία συγκέντρωσε μερικές δεκάδες μητέρες με τις οποίες και εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση της 18ης Ιουλίου. Ήταν η αρχή για τον «Τοίχο των Μαμάδων» (Wall of Moms), την ομάδα των μανάδων που φορούν κίτρινες μπλούζες και παρατάσσουν τα σώματά τους ως ασπίδες ανάμεσα σε διαδηλωτές και πάνοπλους αστυνομικούς, στις πόλεις των ΗΠΑ όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική και ρατσιστική βία.

Οι εικόνες τους κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες. Με συνθήματα όπως «ομοσπονδιακοί κάτω τα όπλα, έφτασαν οι μαμάδες», φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και κράνη και φωνάζοντας επαναλαμβανόμενα τη λέξη «μαμά», όπως ο George Floyd πριν αφήσει την τελευταία του πνοή κάτω από το πόδι του λευκού αστυνομικού Τσάβιν, οι διαφόρων ηλικιών ατρόμητες μητέρες δημιουργούν ανθρώπινα οδοφράγματα ανάμεσα στους διαδηλωτές που αντιμετωπίζουν ως παιδιά τους (και, πράγματι, κάποιοι από αυτούς είναι κιόλας) και στις ομοσπονδιακές δυνάμεις καταστολής που έχει στείλει ο Τραμπ σε διάφορες πόλεις για να περιορίσει το κίνημα Black Lives Matter.

Οι περισσότερες εκ των μαμάδων που συμμετέχουν στα διάφορα «Wall of Moms» στις πόλεις των ΗΠΑ είναι λευκές γυναίκες και συμμετέχουν για πρώτη φορά σε πορείες διαμαρτυρίας. Ωστόσο, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και επειδή ήδη τα πρώτα σχόλια αμφισβήτησης έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, η Jennifer Kristiansen, δικηγόρος, μητέρα ετών 37 και μέλος του «Wall of Moms», είναι ξεκάθαρη: «Σε όλο αυτό ηγούνται οι μαύρες μητέρες. Δεν εμφανίστηκαν έτσι απλά κάποιες μαμάδες πριν από μερικά βράδια. Οι μαύρες μαμάδες ήταν από πάντα εκεί».

Ουσιαστικά, όμως, το «Wall of Moms» είναι μία ακόμη απόδειξη πως αυτό που συμβαίνει στη «Γη της Ελευθερίας» εδώ και μήνες ξεπερνά κατά πολύ την κοινότητα των μαύρων, είναι ένα κίνημα που αποσκοπεί στην κοινωνική δικαιοσύνη συνολικά. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η ζακέτα να είναι δευτερεύουσα, όμως και πάλι οι μανάδες, αντιλαμβανόμενες πως το διακύβευμα είναι το μέλλον των παιδιών τους, είναι εκεί. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς;

Με πληροφορίες από New York Times, The Guardian

Πηγή: madata.gr